Маркет Форум 06: Стратегија успеха на тржишту

Важно је имати добру стратегију, али је још битније имати добре људе који ће је остварити

strategija-uspeha-na-trzistuУспех компанија на домаћем и страном тржишту могуће је постићи само уз реализацију озбиљно осмишљених стратегија пословања које остварују добро уиграни тимови менаџера. Остварење стратегије треба да почне са јасно дефинисаним циљем, односно стварањем веће економске вредности и повећањем новца, али у јасно одређеном временском периоду. Поред тога, компаније у Србији треба да размишљају регионално и да настоје да заузму добре позиције на тржишту Балкана, иначе ће као локални играчи остати у некој малој тржишној ниши.

Ово су само неки закључци недавно одржане конференције о роби широке потрошње – Маркет Форум 06 на тему „Стратегије успеха на све конкурентнијем тржишту” – коју је организовао часопис Маркет под покровитељством Привредне коморе Србије. Учесници Маркет Форума 06, пословни људи из индустрије робе широке потрошње, изнели су своја искуства и пословне стратегије, а на конференцији су се окупили бројни пословни људи који се баве производњом, увозом, менаџментом, дистрибуцијом, трговином, продајом…

Важност тржишта

Стратегија успеха на све конкурентнијем тржишту је добро одабрана тема јер је тржиште највреднија имовина сваког предузећа, рекао је председник Привредне коморе Србије др Слободан Милосављевић, поздрављајући учеснике конференције о роби широке потрошње Маркет Форум 06. Истичући важност окретања тржишту, а не гледање у владу, историју или спасиоце из иностранства, како неки погрешно чине, Милосављевић је указао и на проблеме који постоје у Србији. Иако је делимично извршена хармонизација са европским законима, они се недовољно примењују, неке институције не функционишу како се очекује, а асоцијације потрошача немају снагу коју би у тржишној економији требало да имају. Ипак, у Србији важе тржишни закони, истакао је Милосављевић и као добар помак навео враћање сиве економије у легалне токове путем фискализације. ЦЕФТА споразум, а посебно Споразум о слободној трговини са Русијом, требало би истицати као компаративне предности српског тржишта.

Рајко Мандић, заменик генералног директора Делта Малопродаје, подсетио је да је раније циљ стратегије био стварање идеалне позиције на тржишту, док се данас инсистира на јединственој позицији, јер она омогућава одрживи раст. Компанија Делта, према незваничним подацима, држи 40 одсто тржишта Србије и Хрватске заједно са Агрокором. Према речима Рајка Мандића, преко хиљаду радњи ове две компаније на два тржишта, могу донети само корист. Челни људи Делте одавно истичу амбицију компаније да буде лидер у региону и то удруживањем са другима. Зато Делти предстоји стабилизација развоја до 2010. године и преузимање лидерске позиције у региону.

Стратегија успеха на тржишту може или да се оствари или да пропадне, истакао је Будимир Костић, заменик председника УО Рајфајзен банке. Он је на примеру те банке приказао како добра стратегија даје добре резултате и истакао да је банка почела да ради у јуну 2001. са десет милиона евра, а на крају ове године њена билансна сума износиће готово две милијарде евра. Уз то, банка је постепено радила на враћању поверења у штедњу, увела различите облике кредита, а сада и пензиони фонд. Преко Рајфајзен банке реализована је и купопродаја Хемофарма. Костић је нагласио да је важно имати добру стратегију, али је још важније имати добре људе који ће остварити ту стратегију.

Небојша Попов, извршни директор компаније Центропроизвод, сматра да успех сваке компаније чини дугорочно остваривање њених циљева, а за остварење стратегије пословања неопходан је јак маркетинг тим и могућност да свака врста производа има свог бренд менаџера.

– Са глобализацијом која је довела до укрупњавања капитала, будућност на тржишту Србије имају регионалне компаније и мултинационалне корпорације. Ако фирма нема регионалне амбиције могућност за успех је сведена на минимум. Најважнији део остварења стратешког циља једне фирме чине њени људи, јер они бране и увећавају њену вредност, рекао је Попов.

Како престићи конкуренцију

Немања Попов, из Центропроизвода, испричао је део разговора са колегом из једне стране компаније. На његово питање који је најбољи начин да се достигну и престигну конкуренти на тржишту колега му је изнео своја искуства и рекао: „Од понедељка до петка у нашој компанији запослени раде на остварењу оперативних задатака и послова у компанији. Суботом сви радимо да бисмо достигли конкуренцију, а недељом радимо да бисмо је престигли!”.

Стратегију успеха Si&Si Group представио је њен председник Војин Ђорђевић, истичући потребу да се прате потребе потрошача, међу којима је и њихова жеља за променом. У том циљу су они променили амбалажу „вода-воде“ и постигли значајан успех на домаћем и страном тржишту.

– Si&Si Group и даље заступа независност на домаћем тржишту и због тога је развила сопствени систем дистрибуције робе, иако смо свесни да други произвођачи вода покушавају да нас угуше на разне начине, понекад и некоректним односима у пословању и борби за доминацију на тржишту, рекао је Ђорђевић.

У делу конференције о томе како направити победнике на домаћем тржишту, Маријана Агић-Молнар, генерални директор истраживачке куће ГфК Београд, изнела је кључно искуство и рекла да се потрошачу не продају чоколада или ауто, већ решење њихових проблема. Од тога како се то решење маркетиншки „упакује“, зависиће рејтинг производа на тржишту.

М. Вујадиновић

Podelite ovaj tekst: