Винско чудо у Винчи

Или: како је млади инжењер Божидар Александровић,створио арсенал вина која се данас служе у 250 наших реномираних ресторана и извозе у Шпанију, Француску, Немачку, Аустрију и у САД

vinsko-cudo-u-vinciУколико новоасфалтираним путем кренете од Тополе према Руднику и Горњем Милановцу поглед ће вам, на петом километру, привући уредно обрађени виногради од којих су многи тек засађени. Усред валовитог питорескног пејзажа овог шумадијског региона, село Винча познато је као једно од најнапреднијих и најбогатијих произвођача високосортних врста воћа и винове лозе. Управо у овом селу, крај самог пута, угледаћете таблу на којој је исписано “Подрум вина Александровић”, што значи да се овде сместила права империја производње најквалитетнијих вина. Власник је млади и предузимљиви инжењер пољопривреде Божидар Александровић. Произвођачи вина из многих европских земаља познају овог јединственог предузетника, као што вино из његовог подрума препознају гости 250 реномираних ресторана у Србији. Овај подрум их снабдева најквалитетнијим вином које носи етикете “тријумф”, “опленац” и “варијанта”. Многи ће се сетити да је председник Борис Тадић после победе на изборима наздравио управо вином са етикетом “тријумф”, које му је за тај победнички тренутак послао Божидар Александровић.

Све почиње идејом

У канцеларији амбициозног 40-годишњака, о коме смо чули да зна шта хоће и да до танчина разрађује своје пројекте који воде неизбежном успеху, упознајемо отменог, елоквентног и предусретљивог младог човека финих манира. Кад је, својевремено, уписао студије на Пољопривредном факултету у Земуну, знао је да ће се као инжењер вратити у родно село, где је наумио да обнавља некадашњу славу опленачких вина.
У родитељској кући, у којој живи са супругом Каролином (дипломирани хемичар) и три кћерке, Катарином, Анђе-лом и Јелисаветом, налази се његова канцеларија и друге пословне просторије уређене по европским стандардима. Сазнајемо да је Божидар Александровић потомак оснивача прве виноградарске задруге у Србији, основане 1903. године као “Венчачка винарска задруга”. Његови преци били су први произвођачи вина још од 1807. и то на два-три хектара земље.

Podelite ovaj tekst: