ALEN ŠĆURIC: Korona kriza ubrzala ukrupnjavanje avio-tržišta

Avio-kompanije su pribavile bar pet puta više novca nego što im je stvarno potrebno za preživljavanje. Evidentno je da to rade zato što žele da iskoriste krizu i preuzmu posrnule kompanije i njihova tržišta, te da ubrzaju konsolidaciju na kojoj rade već 20 godina, a intenzivno poslednje tri godine. Ukrupnjavanje će biti gotovo u pet godina, kada će šest najvećih avio-kompanija preuzeti 65 do 75 odsto tržišta

Alen Šćuric

Avio-kompanije navode da će im biti potrebno dve do tri godine da se vrate na stanje iz 2019. Neke tvrde čak i pet godina. Naravno, kompanije preteruju da bi time izvršile pritisak na države za veću pomoć. Međunarodne organizacije tvrde da će biti neophodna godina i po do dve. Iskreno, mislim da će leto 2022. biti na nivou onog 2019. Moja procena je da će u Evropi ovog leta aviopromet iznositi oko 40 odsto prošlogodišnjeg, kraj godine oko 50 odsto, a iduće leto dostići će oko 70 odsto – smatra Alen Šćuric, ekspert za oblast avio-saobraćaja, analitičar i direktor hrvatske ZAMA grupe.

Za čitaoce Magazina Biznis, Šćuric objašnjava ko će profitirati u avio-saobraćaju a ko neće uspeti „da preživi“ korona virus, zašto će doći do ukrupnjavanja tržišta, kakva će se voditi cenovna politika i kakva će biti sudbina niskobudžetnih avio-kompanija.

• Avio-saobraćaj je među prvim ekonomskim žrtvama pandemije korona virusa: smanjene su flote, izgubljeno je na desetine hiljada radnih mesta, najavljen je bankrot avio-kompanija. Šta pokazuju crni bilansi i šta je ova globalna pandemija razotkrila?

– Tu se puno preteruje u želji da se dobije što više pomoći od država. Avio-saobraćaj je istinski motor razvoja turizma i svih ostalih grana privrede. Ono što je u 19. veku bila železnica. Međutim, nije više stradao od autobuskih prevoznika, železnice, ugostiteljstva, hotelijera, turizma, usluga… Samo je agilnije, medijski eksponiranije i egzotičnije za javnost. A i lakše ucenjuje vlast. Pogledajte samo kako je Lufthansa uspela da uceni Nemačku pretnjama bankrotom. Upravo tu svoju prednost vazduhoplovne kompanije opako koriste.

• Trend u svetu je da avio-kompanije na sve moguće načine prikupljaju novac za konsolidaciju. Koji je skriveni motiv kompanija za to, kada je kapital nekoliko puta veći nego što im je potrebno novca da bi prebrodile krizu?

– Kompanije su pribavile bar pet puta više novca nego što im je stvarno potrebno za preživljavanje krize.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

 • PRIVREDNA KOMORA SRBIJE PRUŽA PODRŠKU DOMAĆIM PROIZVODIMA, PROIZVOĐAČIMA I POTROŠAČIMA KROZ NOVI PROJEKAT: Budimo „Čuvarkuće“
 • NIS NASTAVLJA SA ULAGANJIMA U KLJUČNE PROJEKTE: Odlučan i brz odgovor na krizu
 • DRAGOCENA PODRŠKA PREDUZETNIŠTVU I INOVACIJAMA: Dva miliona dinara za digitalne projekte
 • KOMPANIJA „JADRAN“ OBELEŽAVA 70 GODINA OD OSNIVANJA: Graditelji novih dimenzija
 • VLADA SRBIJE PROPISALA POMERANJE ROKOVA ZA SASTAVLJANJE I DOSTAVLJANJE FINANSIJSKIH IZVEŠTAJA: Usklađivanje sa Zakonom o računovodstvu po novim pravilima
 • IZ BANKARSKOG UGLA: Banca Intesa ima odgovornost da učestvuje u oporavku ekonomije
 • U FOKUSU – BANKARSTVO I FINANSIJE
 • BIZNIS DODATAK – HUMANOST U VREME KORONE
 • EKSPANZIJA ONLAJN VIDEO PLATFORMI ZA VREME PANDEMIJE: Stotine miliona ljudi na web sastancima
 • TV SLIKE I PRILIKE: Udar na najvoljeniju kćerku srpske lirike
 • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. jula 2020.
Podelite ovaj tekst: