MATE ŠTETIĆ: Nesmetano smo poslovali i u vanrednim okolnostima

Tokom krize, najveći pad prometa smo imali u HoReCa kanalu, a to će se osetiti i u sledećem razdoblju. Inače, ukupno učešće HoReCa u ovom kanalu prodaje Atlantic Grupe je sedam odsto. Međutim, ti izvesni negativni uticaji su nadoknađeni većom potražnjom naših proizvoda u domaćinstvima: u prvom kvartalu SPP Kafa zabeležila je rast prodaje od preko pet odsto, najviše u sveže mlevenoj i instant kategoriji naših brendova Grand kafe i Barcaffe

Mate Štetić

Vreme pandemije zbog korona virusa donelo je sasvim novo iskustvo u proizvodnji i preradi kafe. Kako to izgleda iz ugla najvećeg regionalnog proizvođača kafe, sa pozicije glavnog menadžera Strateškog poslovnog područja Kafa Atlantic Grupe, u intervjuu za Magazin Biznis objasnio je Mate Štetić, koji je od avgusta prošle godine na čelu jednog od najvažnijih proizvodnih područja Grupe.

Mate Štetić ističe da su vanredne okolnosti, nastale zbog pandemije, bile izazovne za sve nas. Zbog toga su pripremani potencijalni scenariji koji su mogli da se dese u nabavci, proizvodnji, logistici i distribuciji, kako bi se, u veoma kratkom roku, prilagodilo poslovanje kriznoj situaciji.

– To je značilo da moramo da budemo efikasni, brzi i operativni na svim nivoima kompanije. Najvažniji cilj pri donošenju svake odluke u okviru Kriznog štaba Altantic Grupe, koji je odmah oformljen, bio je da zaštitimo naše zaposlene i da odgovorimo na sve potrebe naših kupaca kao i do sada. Na osnovu svega što smo prošli, rekao bih da je osnovna pouka da je u svakoj krizi najvažnija povezanost i međusobno razumevanje iz čega onda proizlazi efikasan rad tima, brzo reagovanje i dobra organizovanost. Uz maksimalnu brigu o zdravlju, sačuvali smo i zaposlene i kompaniju, ističe Štetić.

• Da li je moglo da dođe do prekida dobavljačkih lanaca u procesu proizvodnje i prerade kafe i odakle je dolazila opasnost?

– Proces proizvodnje i prerade kafe u svim našim pogonima se odvijao bez ikakve smetnje, uz sve neophodne mere zaštite. Došlo je do usporenosti međunarodnog transporta usled povećanih mera bezbednosti, ali to nije uticalo na naše redovno snabdevanje. Sirovu kafu nabavljamo iz Brazila, Vijetnama, Indije i Ugande, što nam omogućava diverzitet dobavljača, tako da uvek imamo alternativu u slučaju bilo kakvih poremećaja na pojedinim tržištima. Uz odlično planiranje naše centralne nabavke, u svakom trenutku smo imali dovoljne zalihe sirove kafe za redovan proces proizvodnje i mogli smo da odgovorimo kako na uobičajenu tako i na pojačanu potražnju za našim proizvodima.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

 • PRIVREDNA KOMORA SRBIJE PRUŽA PODRŠKU DOMAĆIM PROIZVODIMA, PROIZVOĐAČIMA I POTROŠAČIMA KROZ NOVI PROJEKAT: Budimo „Čuvarkuće“
 • NIS NASTAVLJA SA ULAGANJIMA U KLJUČNE PROJEKTE: Odlučan i brz odgovor na krizu
 • DRAGOCENA PODRŠKA PREDUZETNIŠTVU I INOVACIJAMA: Dva miliona dinara za digitalne projekte
 • KOMPANIJA „JADRAN“ OBELEŽAVA 70 GODINA OD OSNIVANJA: Graditelji novih dimenzija
 • VLADA SRBIJE PROPISALA POMERANJE ROKOVA ZA SASTAVLJANJE I DOSTAVLJANJE FINANSIJSKIH IZVEŠTAJA: Usklađivanje sa Zakonom o računovodstvu po novim pravilima
 • IZ BANKARSKOG UGLA: Banca Intesa ima odgovornost da učestvuje u oporavku ekonomije
 • U FOKUSU – BANKARSTVO I FINANSIJE
 • BIZNIS DODATAK – HUMANOST U VREME KORONE
 • EKSPANZIJA ONLAJN VIDEO PLATFORMI ZA VREME PANDEMIJE: Stotine miliona ljudi na web sastancima
 • TV SLIKE I PRILIKE: Udar na najvoljeniju kćerku srpske lirike
 • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. jula 2020.
Podelite ovaj tekst: