“SVET POSLE KORONE” – ODRŽANA VI MEĐUNARODNA KONFERENCIJA U OKVIRU BEOGRADSKOG STRATEŠKOG DIJALOGA: Koliko će vremena biti potrebno za oporavak

Oko 50 odsto firmi oštro je pogođeno krizom, dok je 25 odsto preduzeća promenilo poslovni model u toku pandemije, pokazali su podaci PKS. Marko Čadež, predsednik PKS, očekuje da će se srpska privreda oporaviti 2021. godine i najavljuje nove ekonomske mere koje će predložiti Vladi Srbije. Učesnici konferencije su ocenili da je za Srbiju ključan oporavak Nemačke i Italije, jer su te zemlje naši najvažniji spoljnotrgovinski partneri

Učesnici panela “Ekonomija posle korone” na konferenciji “Svet posle korone”

Srbija može da izađe iz ekonomske krize izazvane korona virusom već 2021. godine ako ne bude bilo drugog talasa epidemije i većih potresa u ekonomijama zemalja EU, posebno Nemačke i Italije kao naših najznačajnijih trgovinskih partnera. Mere državne pomoći privredi koje su donete na nivou EU, ali i u Srbiji, delotvorne su, inflacija i kamatne stope su niske, pa bi sve to trebalo da doprinese bržem oporavku posle pandemijske krize. To je jedan od zaključaka učesnika diskusije “Ekonomija posle korone” održane u Beogradu 29. maja u okviru Šeste međunarodne konferencije “Svet posle korone”, koju organizuje inicijativa Beogradski strateški dijalog.

Najoptimističniji stav iznela je Ana Ivković, viceguverner Narodne banke Srbije, koja je navela da je procena NBS da će se srpska privreda oporaviti već krajem ove godine. Razlog za ovakvu, kako je rekla, realnu projekciju, jeste u tome što se srpska ekonomija otvorila ranije u odnosu na prethodne prognoze.

– Prema našim projekcijama iz maja ove godine, očekivali smo da uđemo u pozitivnu zonu krajem godine, u poslednjem kvartalu. Ali, kada smo radili tu projekciju nismo očekivali ovako brzo otvaranje naše ekonomije. Zato smo sada još optimističniji – istakla je Ana Ivković.

Ona je podsetila da je NBS imala projekcije rasta srpske privrede u prošle dve godine po 3,5 odsto, u koje je tada malo ko verovao, a ispostavilo se da je rast BDP-a u 2019. godini bio 4,2 odsto.

A prema najavi Marka Čadeža, predsednika PKS, ta institucija priprema nove ekonomske mere koje će predložiti Vladi Srbije, kako bi se privreda brže oporavila:

– Preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća su dosadašnjim merama države uspeli da se sačuvaju, međutim, te mere ističu, pa PKS sada priprema nove mere koje će predložiti Vladi Srbije – rekao je Čadež.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

 • PRIVREDNA KOMORA SRBIJE PRUŽA PODRŠKU DOMAĆIM PROIZVODIMA, PROIZVOĐAČIMA I POTROŠAČIMA KROZ NOVI PROJEKAT: Budimo „Čuvarkuće“
 • NIS NASTAVLJA SA ULAGANJIMA U KLJUČNE PROJEKTE: Odlučan i brz odgovor na krizu
 • DRAGOCENA PODRŠKA PREDUZETNIŠTVU I INOVACIJAMA: Dva miliona dinara za digitalne projekte
 • KOMPANIJA „JADRAN“ OBELEŽAVA 70 GODINA OD OSNIVANJA: Graditelji novih dimenzija
 • VLADA SRBIJE PROPISALA POMERANJE ROKOVA ZA SASTAVLJANJE I DOSTAVLJANJE FINANSIJSKIH IZVEŠTAJA: Usklađivanje sa Zakonom o računovodstvu po novim pravilima
 • IZ BANKARSKOG UGLA: Banca Intesa ima odgovornost da učestvuje u oporavku ekonomije
 • U FOKUSU – BANKARSTVO I FINANSIJE
 • BIZNIS DODATAK – HUMANOST U VREME KORONE
 • EKSPANZIJA ONLAJN VIDEO PLATFORMI ZA VREME PANDEMIJE: Stotine miliona ljudi na web sastancima
 • TV SLIKE I PRILIKE: Udar na najvoljeniju kćerku srpske lirike
 • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. jula 2020.
Podelite ovaj tekst: