MAJA SUĐICKI: Najveći izazov bio je transport medicinske opreme iz Kine

U uslovima otkazanih letova i otimanja za robom i mestom na cargo avionima, naša uloga logističara je dobila novu dimenziju. Tu smo pokazali najveću požrtvovanost, ali i profesionalnost. Zahtevno je bilo i organizovanje železnice iz Italije za transport hrane za pojedine distributere. Zatvaranjem granica, kamioni su stali na dve nedelje, pa je jedina mogućnost ostala železnica. Uspeli smo da ceo blok voz popunimo robom i prebacimo je do magacina u regionu

Maja Suđicki

Pandemija covida-19 pokazala je da, ipak, ne može sve da stane. Transport je morao da se obavlja. Kako su u tim mesecima vanrednih mera i karantina u mnogim državama funkcionisale kompanije koje se bave transportom i prevozom tereta – odnosno logistikom? Kako su organizovale svoj rad, da li je bilo zastoja i prepreka za isporuku robe i kakvih?

To su neka od pitanja za Maju Suđicki, generalnu direktorku italijanske kompanije Samer & Co. Shipping u Srbiji, koja u intervjuu za Magazin Biznis ističe da transport hrane, proizvoda hemijske i farmaceutske industrije nije smeo da stane:

– Zato nismo imali izbora nego da dežuramo 24h kako bismo realizovali transport u ovim ekstremno specifičnim uslovima za rad. U trenutku kada su prve evropske zemlje uvele mere radi sprečavanja širenja virusa, nastao je pravi kolaps na postojećim ali i novootvorenim granicama u EU. Upravo taj trenutak zatvaranja granica, slanje vozača u karantine i konvoji kroz Austriju, Slovačku, Hrvatsku bili su najveći izazov za međunarodni transport i našu kompaniju, ističe Maja Suđicki.

• Transport je sastavni deo globalnog lanca snabdevanja, pa kako je pandemijska kriza izgledala iz ugla kompanije Samer & Co. Shipping?

– Pandemija covida-19 je ukazala na mnoge pojave koje nismo očekivali i na koje niko nije mogao da se pripremi. Restrikcije u provinciji Vuhan u Kini su za kratko vreme pokazale kako je globalni lanac snabdevanja kao sistem spojenih sudova koji na vrhu ima preveliku zavisnost od Kine.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

 • PRIVREDNA KOMORA SRBIJE PRUŽA PODRŠKU DOMAĆIM PROIZVODIMA, PROIZVOĐAČIMA I POTROŠAČIMA KROZ NOVI PROJEKAT: Budimo „Čuvarkuće“
 • NIS NASTAVLJA SA ULAGANJIMA U KLJUČNE PROJEKTE: Odlučan i brz odgovor na krizu
 • DRAGOCENA PODRŠKA PREDUZETNIŠTVU I INOVACIJAMA: Dva miliona dinara za digitalne projekte
 • KOMPANIJA „JADRAN“ OBELEŽAVA 70 GODINA OD OSNIVANJA: Graditelji novih dimenzija
 • VLADA SRBIJE PROPISALA POMERANJE ROKOVA ZA SASTAVLJANJE I DOSTAVLJANJE FINANSIJSKIH IZVEŠTAJA: Usklađivanje sa Zakonom o računovodstvu po novim pravilima
 • IZ BANKARSKOG UGLA: Banca Intesa ima odgovornost da učestvuje u oporavku ekonomije
 • U FOKUSU – BANKARSTVO I FINANSIJE
 • BIZNIS DODATAK – HUMANOST U VREME KORONE
 • EKSPANZIJA ONLAJN VIDEO PLATFORMI ZA VREME PANDEMIJE: Stotine miliona ljudi na web sastancima
 • TV SLIKE I PRILIKE: Udar na najvoljeniju kćerku srpske lirike
 • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. jula 2020.
Podelite ovaj tekst: