VLADIMIR NOVAKOVIĆ: Tržište piva se postepeno oporavlja

Pivarska industrija ukupno, direktno i indirektno, zapošljava više od 17.000 ljudi i doprinosi budžetu Srbije sa više od 230 miliona evra godišnje, kroz izdvajanja za akcize, poreze, socijalna davanja i doprinose

Vladimir Novaković

Da li se tržište piva u Srbiji oporavlja posle pada prodaje do kojeg je došlo pre nekoliko godina? Ako se i oporavlja, zahvaljujući čemu se to dešava i u kojim kategorijama piva – pitali smo Vladimira Novakovića, generalnog direktora Apatinske pivare i predsednika UO Udruženja pivara Srbije.

– Na tržištu i u pivskoj industriji danas, izražen je trend rasta cenovno pristupačnijih brendova. Tradicionalna piva i dalje više privlače potrošače, ali se pojavljuju i nove vrste piva među kojima su sve popularnija kraft piva. Potrošači sve više traže drugačije i jedinstvene ukuse i to je jedan od pravaca u kom će se tržište dalje razvijati. Zato je važno da industrija konstantno investira, kreira nova radna mesta, ulaže u razvoj lokalnih zajednica i na najbolji način neguje tri veka dugu tradiciju koju pivarska industrija ima u Srbiji – kaže Novaković.

On podseća na prošlogodišnju studija Ernst & Young koja je pokazala da industrija piva u prethodnim godinama beleži pad od oko 14 odsto, što utiče i na smanjeni doprinos pivarske industrije ekonomiji i društvu Srbije. Zato Udruženje pivara Srbije, naglašava Novaković, nastoji da kroz kontinuiranu saradnju sa državom i partnerima stvori održivu i predvidivu ekonomsku klimu za rast i razvoj pivarske industrije, kako bi se stabilizovao trend i kako bismo dostigli nivo tržišta iz 2008. godine.

• Kakva je pozicija Apatinske pivare na srpskom tržištu piva i u regionu?

– Od 2012. poslujemo u sistemu kompanije Molson Coors koja pored Kanade, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Dalekog istoka, posluje i na tržištima Srbije, BiH, Bugarske, Hrvatske, Češke, Mađarske, Crne Gore, Rumunije i Slovačke. Molson Coors je prethodne godine realizovao veliku akviziciju na tržištu SAD što je omogućilo kompaniji da postane treća pivara po svojoj snazi na globalnom nivou.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • DRUŠTVENA ODGOVORNOST KAO STRATEŠKO OPREDELJENJE: Poslovanje i dobrobit zajednice
  • JUBILEJ HE „ĐERDAP 1“ – USPEŠNIH 45 GODINA: Petina struje stiže sa Dunava
  • ZAŠTO JE RAZVOJ PREDUZETNIŠTVA VAŽAN ZA SRBIJU: Kreativnost i ideje tri zaljubljenika u biznis
  • SAVREMENE TEHNOLOGIJE I DIGITALNO BANKARSTVO (2): Digitalna transformacija je važna za banke
  • REVIZIJA I RAČUNOVODSTVO: Novi format revizorskog mišljenja
  • MENADŽERSKI VODIČ: Lekcije sa osmehom
  • DR ISAK ADIŽES: UPRAVLJANJE PROMENAMA (2): Kako da prihvatite i kontrolišete konflikt
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. septembra 2017.
Podelite ovaj tekst: