POSLOVNA SAZNANJA: Ikigai – tajna srećnog života i dugovečnosti

Nekako se baš poklopilo da tekst za letnji dvobroj pišem sa mora. Jutro je. Oko mene kao da nema nikoga i ničega što bi mi posebno privuklo pažnju, a sve što mi je potrebno je ipak tu.

Piše: Stella Karl Ćosić

Čuju se karakteristični letnji zvuci iz pozadine, na primer zvona sa obližnje crkve, zrikanje zrikavaca, pevanje ptičica, žamor mesta koje se budi. Vazduh počinje da treperi od nadolazeće toplote, more se mreška i lagano proteže i sve je u nekom laganom pokretu, a opet oseća se neverovatni mir. Mir oko mene, mir u meni.

Da je moj život film, volela bih da mi se na ovoj sceni zamrzne kadar i da se ne pomera neko vreme. Toliko volim more i ovaj morski mir jer iz ove perspektive sve, baš sve izgleda drugačije – mekše, jednostavnije, lakše rešivo.

Nekako me ovaj ambijent uspori pa kao da funkcionišem na malom broju obrtaja. Sve što radim radim polako, jedno po jedno. Nigde ne žurim i uživam u svakom trenutku, potpuno bez tenzije. Ništa mi ne smeta toliko da me uznemiri, kao da je morska voda rastopila moja očekivanja i visoke standarde, a sunce spržilo i poslednje ostatke nestrpljenja i nervoze. Sve je negde isparilo, nemam pojma gde i kako. Malo pričam, više slušam i osluškujem i izbegavam da ulazim u nepotrebne rasprave, toliko sam “cool”.

Na žalost, opuštenost i mir koju dostignemo i osećamo na godišnjem odmoru, vrlo često izgubimo već u prvim danima po povratku u svakodnevicu. Pitam se već godinama kako to da nešto što je u nama zavisi toliko od svega što je van nas? Ne pričam o teoriji, pričam o praksi.

Godinama već razmišljam koji je to “začin i način” koji bismo mogli da primenimo i kada smo kod kuće, na poslu, u svakodnevnom životu, a koji bi doprineo da češće i dugotrajnije osećamo u sebi (godišnjeodmorski) mir.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • DRUŠTVENA ODGOVORNOST KAO STRATEŠKO OPREDELJENJE: Poslovanje i dobrobit zajednice
  • JUBILEJ HE „ĐERDAP 1“ – USPEŠNIH 45 GODINA: Petina struje stiže sa Dunava
  • ZAŠTO JE RAZVOJ PREDUZETNIŠTVA VAŽAN ZA SRBIJU: Kreativnost i ideje tri zaljubljenika u biznis
  • SAVREMENE TEHNOLOGIJE I DIGITALNO BANKARSTVO (2): Digitalna transformacija je važna za banke
  • REVIZIJA I RAČUNOVODSTVO: Novi format revizorskog mišljenja
  • MENADŽERSKI VODIČ: Lekcije sa osmehom
  • DR ISAK ADIŽES: UPRAVLJANJE PROMENAMA (2): Kako da prihvatite i kontrolišete konflikt
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. septembra 2017.
Podelite ovaj tekst: