Četiri jabuke za „Uršku“

Procenjuje se da se seoskim turizmom u Sloveniji bavi oko 500 domaćinstava. Slovenci ne misle da su najpametniji ni da su najbolji, oni samo slede iskustva svojih suseda Austrijanaca koji su odavno postali lideri u ovoj turističkoj grani, što najtoplije preporučuju i nama

Glumac i reditelj Radoš Bajić je u naslovu TV serije „Selo gori a baba se češlja“ dao preciznu i neprijatnu dijagnozu o stanju na našem selu. Manje skloni poslovicama, sentimentalnim i aforističkim opaskama, statističari i sociolozi-analitičari su uzroke odumiranja seoskih sredina u Srbiji, između ostalog, pronašli u nezahvalnom položaju žene, koja pritisnuta mnogobrojnim obavezama i nemaštinom, izlaz traži u bekstvu u grad gde je, najčešće, sačekuju i teži poslovi i veće siromaštvo. Ako se od dva zla može birati manje, onda se, kao logično nastojanje društva, nametnula potreba za stvaranje uslova koji bi zaustavili, ako ne i preokrenuli ovaj proces. Ako žena ostane n  selu, ostaće i njena porodica. Kako saznajemo, u planovima Ministarstva za poljoprivredu Srbije za 2009. godinu, poboljšanje položaja seoske žene biće postavljeno na nivo državne strategije, a jedna od mera bi trebalo da bude i unapređenje seoskog turizma kao (poljo)privredne grane koja bi mogla da sjedini mnogo toga lepog, korisnog i – naprednog.

Prilagođena austrijska iskustva U razvijanju turizma na selu, u obližnjim zemljama postignuti su već zapaženi rezultati. To je bio razlog da novinarsko udruženje „Agropres“, u saradnji sa Skupštinom opštine Mladenovac i Poljoprivrednom komorom Slovenije, za grupu mlađih žena iz potkosmajskih sela organizuje četvorodnevnu posetu Sloveniji i pruži im priliku da direktno upoznaju seoski turizam na slovenački način. Cilj je bio da se pokaže kako to nije teško i nedostižno, samo valja imati upornosti i strpljenja.
Procenjuje se da se seoskim turizmom u Sloveniji bavi oko 500 domaćinstava. Slovenci ne misle da su najpametniji ni da su najbolji, oni samo slede iskustva svojih suseda Austrijanaca koji su odavno postali lideri u ovoj turističkoj grani i, ono što im je odgovaralo, maksimalno su prilagodili svojim uslovima, a što su, kao generalni pristup, najtoplije preporučili i gošćama iz Srbije.
Najjači utisak ostavila je poseta seoskom domaćinstvu „Urška“ u selu Križevec na obroncima Pohorja, na 442 metra nadmorske visine, na putu između Maribora i Celja. Vlasnica je Vilma Topolšek, predsednica udruženja koje okuplja predstavnike seoskih domaćinstava opredeljenih za ovu vrstu turizma sa sve više poklonika.

Opširnije u štampanom izdanju

 

Podelite ovaj tekst: