Pobuna iz Niša

Nedavno je u Nišu održan niški investicioni forum. Na kome sam saznala da je Niš drugi po veličini grad u Srbiji. Znači, Beograd, pa odmah za njim – Niš. E ako je tako, Boris Tadić bi u Nišu trebalo odmah da uhapsi bar četvoricu. Koju četvoricu? Pojma nemam. Pravu četvoricu. Zato što su ili lopovi ili nesposobni. Ponekad vam je ovo drugo veći zločin nego ono prvo.

Piše: Ruža Ćirković

I veća šteta. Tako vam izgleda Niš, drugi po veličini grad u Srbiji. Ako omašite Kalču, zaklećete se da ste s neba pali umesto na niški aerodrom pravo u neku zaboravljenu i zapuštenu Markesovu palanku na kraju sveta. Ništa ne pomaže što je Boža Đelić u Niš doveo multinacionalnu duvansko (prehrambenu) kompaniju. Čudo kako grad sa aerodromom može ovako da propadne. Džaba i Laletova galerija mladih slikara i u pesmi opevane mehane. Nekome je nedavno palo na pamet da prijateljsku fudbalsku utakmicu Srbija – Bugarska uputi u Niš. Kao da je Niš na kraj sveta, tek, otud je u poslednjem trenutku dojavljeno da Čair nije što je nekad bio, niti kadar za takve goste.

Demokrate tvrde da je za sve kriv Smiljko Kostić. Veljin gradonačelnik koga su pokušali da smene usred mandata. Narod se nije složio. Iako Smiljko navodno nije dao da se iskoriste ni sredstva koja je Filip Moris namenio lokalnoj samoupravi. To je onaj Smiljko koga je Kertes svojevremeno optužio za šverc cigareta preko Drine, a Milošević hapsio. Kad je avio-servis bivših saveznih organa svojevremeno počeo da iznajmljuje svoje letelice na komercijalnoj osnovi, pričali su mi da su se tom prilikom najviše koristili Milan Panić i Smiljko Kostić. Kuda putuje Smiljko? „Najčešće na Filipine”. Šta radi na Filipinima?

„Šta ja znam, valjda prodaje cigarete.” Ali, Smiljko Nišu više nije na smetnji. Ako je bilo do Smiljka. Da mi je neko pričao da će se skupštinom opet važno šetati brkovi čuvenog socijaliste iz Niša Mileta Ilića, ne bih verovala. To je onaj predsedavajući Administrativnog odbora Savezne skupštine koga smo, ko će se setiti kojim međustranačkim administrativnim povodom, „jurili” po Nišu. A proslavio se i oko onih lokalnih izbora 1996. Sad nam je Mile Ilić, sve sa neizbežnim brkovima, budući vladajuća koalicija sa dvojicom poslaničkih kolega iz opozicionih DSS-a i SRS-a, upriličio parlamentarnu pobunu iz Niša. Skroz s pravom. I skroz u parlamentarno nevreme.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: