Grci vole „Balkan ekspres“

Dvoje mladih Beograđana, bračni par Anja Medenica i Nenad Nešić, od februara ove godine nude prvoklasni srpski roštilj Solunjanima, po cenama nižim nego u Beogradu

Anja Medenica i Nenad Nešić

U pravoj „Karađorđevoj šnicli“, sa kompletnim prilogom i salatom, možete gastronomski uživati u centru Soluna, u Grčkoj, za samo šest evra. Sve je pripremljeno po srpskim receptima. Zatim, porciju ćevapčića sa prilogom i salatom možete dobiti za samo pet evra, a pljeskavice – gurmanske, punjene ili obične – sa prilogom za 4,80 evra. Sve je pripremljeno po originalnom leskovačkom receptu, od najkvalitetnijeg mesa, pečeno na ćumuru… Jeftinije i ukusnije nego u mnogim restoranima u centru Beograda. U ovu neverovatnu mogućnost imali smo prilike da se uverimo u centru Soluna, krajem oktobra, u restoranu čiji su vlasnici dvoje mladih Beograđana – bračni par Anja Medenica i Nenad Nešić. Ime restorana je metaforično – „Balkan ekspres“, a glavna asocijacija je – Srbija.

Dakle, reč je o restoranu koji predstavlja deo Srbije u Solunu, u šta je moguće uveriti se ne samo po roštilju i poznatim srpskim specijalitetima, već i po nizu drugih gastronomskih detalja: urnebes salata, ajvar, slatko, rakija…
Priča o solunskom „Balkan ekspresu“ počela je pre godinu dana, kada su Anja i Nenad, sa značajnim iskustvom u ugostiteljstvu i menadžmentu, odlučili da naprave dobru ponudu Grcima kojima su već poznati srpski specijaliteti, a pre svega onima koji su nekada bili beogradski studenti.
– U vreme SFR Jugoslavije u Beogradu je studiralo oko 20.000 mladih iz Soluna. Oni su dobro upoznali Srbiju i zavoleli je. Tradicionalno prijateljstvo Grka i Srba, da i ne pominjemo. Zato smo hteli da Grcima koji su nekad bili srpski studenti, a sada imaju svoje porodice i opet žive u Solunu, ponudimo sećanje na najlepše studentske dane – kroz gastronomsko uživanje u srpskim specijalitetima u „Balkan ekspresu“ – kaže Anja Medenica u razgovoru za Magazin Biznis. Anja je, inače, u Solun stigla 2005. godine da bi završila magistarske studije na ogranku engleskog univerziteta Šefild u Solunu (pre toga je završila studije marketinga i PR u Pragu, u Češkoj). Magistrirala je u rekordnom roku, za samo godinu dana, ali je u Solunu upoznala Nešu, koji tu živi već 17 godina.
Osim emotivne veze ovo dvoje mladih ljudi spojilo je i iskustvo u ugostiteljstvu: Neša je pre nekoliko godina, u centru Beograda, na Slaviji, otvorio prvi kiosk brze hrane u kojem je mogao da se kupi originalni grčki giros. Anja je, pak, u Beogradu (posle završenih osnovnih studija u Pragu) bila uključena u konsalting za otvaranje restorana (tim u kojem je radila realizovao je, pored ostalog, projekat restorana „Ke pasa“ kod Kalemegdana i restoran „Portobelo“). Posle takvih iskustava, zaključili su da je Solunu najpotrebniji „Balkan ekspres“, odnosno srpski restoran koji će nuditi kvalitetnu brzu hranu – srpski roštilj i kućnu dostavu. Svoj restoran otvorili su uz trubače (i u Grčkoj znaju za Guču!) i uz etno srpske pesme, u februaru ove godine.
– Sve smo pripremili da bi naši gosti mogli da dobiju najkvalitetniji srpski roštilj. Naš princip rada nije da zarađujemo na visokim cenama hrane ili na visokim maržama, već na prometu i vrhunskoj usluzi – kaže Neša.

Opširnije u štampanom izdanju

 

Podelite ovaj tekst: