Usporavanje je samo privremeno

Ako uporedimo Beograd sa Bukureštom, Budimpeštom i Sofijom, videćemo da smo u istom rangu – glavni grad ima cenu kvadratnog metra od 2.500 do 3.000 evra. Postoje delovi Beograda koji su i dalje vrlo atraktivni, pa dakle, neki značajniji pad cena nekretnina ne treba očekivati

Dragan Radulović

Uticaj svetske finansijske krize već sada se oseća i u Srbiji, ne toliko direktno koliko indirektno, u smislu da su ljudi sve više skloni da sačekaju nekoliko meseci i vide šta će se dešavati sa cenama nekretnina, pa tek onda da donesu odluku o investiciji koju su planirali. Zbog krize dolazi do pomeranja, kako u planovima, tako i u načinu finansiranja velikih projekata što se onda logično preslikava sa  globalnog nivoa na mikroregione, poput Srbije.
Posledice finansijske krize ovde će se ogledati uglavnom u usporavanju već započetih investicija, ili privremenom odlaganju već najavljenih dolazaka velikih firmi. Ovako efekte svetske finansijske krize na tržište nekretnina u Srbiji vidi Dragan Radulović, direktor konsultantske kuće “C.B.Richard Ellis”, koja u Srbiji posluje od februara 2007. godine.

„C.B. Richard Ellis” je vodeća međunarodna kompanija u oblasti komercijalnih nekretnina. Posluje u 58 zemalja širom sveta, a lista klijenata koji koriste usluge CBRE-a, kao i nagrade, svedoče o ugledu ove renomirane kompanije. Nedavno su dobili i priznanje magazina Euromoney – „Najbolji savetnik u oblasti nekretnina za 2008 – Liquid Real Estate Awards”. Za relativno kratko vreme koliko posluje u Srbiji, CBRE je stekao referentnu listu klijenata i projekata, čime se svrstava u vrh profesionalne ponude kod nas. O tržištu nekretnina u Srbiji danas, u poređenju sa regionalnim i globalnim tržištem, u razgovoru za Magazin Biznis, Dragan Radulović kaže:

– Tržište nekretnina u Srbiji je umnogome drugačije od tržišta u regionu. RaRazlog za to je i činjenica da smo deset godina bili zatvoreni. Imali smo period od 1990. do 2000. godine kada se malo gradilo, pa je stvorena ogromna praznina koja bi trebalo da se popuni u narednih desetak godina. Naravno, aktuelna međunarodna finansijska kriza nam ne ide u prilog, jer aktivnosti započete dolaskom stranih investitora sada privremeno staju a planovi za naredni period se pomeraju i usporavaju.
Jugoistočna Evropa postaje sve atraktivnija, posebno za investitore sa Zapada. Ovaj region, koji je geografski bio zapostavljen, sada dolazi do izražaja. Ako svemu tome dodamo činjenicu da Beograd, kao geografski centar, ima ogroman potencijal, a da je istovremeno potcenjen na tržištu, vidimo da budućnost leži upravo u regionu Balkana i jugoistočne Evrope. „C.B.Richard Ellis” od prošle godine posluje u Srbiji, što znači da globalni investitori, koji su bili aktivni u regionu, imaju tek sada potrebu za našim uslugama i u Beogradu.

Opširnije u štampanom izdanju

 

Podelite ovaj tekst: