Mi smo spremni da vam pomognemo

Ekonomska saradnja Srbije i Rumunije nikada nije bila bolja. U vreme stare Jugoslavije, bilateralna robna razmena sa bivšim Ju-republikama iznosila je 500 miliona dolara, a do kraja ove godine, samo sa Srbijom, međusobna trgovina će iznositi oko milijardu dolara

Jon Makoveji

Rumunija je najbolji advokat Srbije pred Evropskom unijom. Mislim da ne postoji zemlja koja vašem narodu pruža toliku podršku, ocenio je na početku razgovora za Magazin Biznis Jon Makoveji, ambasador Rumunije u Beogradu. Ipak, nije mogao da precizira kada će lobiranje rumunskih državnih zvaničnika za naše interese uroditi plodom

Slobodno mogu da kažem da nikada bolje nismo stajali. U vreme bivše Jugoslavije, sa svim zemljama članicama, naša bilateralna robna razmena iznosilaSrbija mora prethodno da ispuni postojeće uslove. Ne kažem da li je to teško ili lako, ali nemojte da mislite da novih uslova neće biti. Biće ih. I te kako. Svakoj novoj zemlji je sve teže da uđe u evropsku porodicu, uslovi su sve rigorozniji.Pa, i Rumuniji je trebalo 14 godina da uđe u NATO i 17 godina da uđe u EU. Naš put ka Evropi počeo je još 1989. godine sa padom Čaušeskua. Međutim, sve je išlo mnogo lakše onog trenutka kada je među političkim partijama postignut konsenzus, kada su svi shvatili kuda idemo. Kada vreme u parlamentu više nismo trošili na besmislene čarke, svađe i razmirice već na usvajanje zakona i na pripremu procedura. Srbija mora da uči na našim greškama i mi smo spremi da vam pomognemo – poručuje on.

Naš sagovornik priznaje i da su oni najviše grešili u tome što su nespremni dočekali procese integracije. Što nisu mogli da shvate da lokalno zakonodavstvo i procedure treba odmah prilagoditi evropskim. Tako se spremno dočekuju promene, poručuje ambasador Makoveji.
Za dve i po godine koliko je Jon Makoveji ambasador u Srbiji, predsednik Rumunije Trajan Basesku bio je šest puta u zvaničnoj poseti našoj zemlji. Sa druge strane, prvi čovek Srbije, Boris Tadić, posetu je uzvratio nekoliko puta. Iako je predmet našeg razgovora ekonomska saradnja Rumunije i Srbije, naš sagovornik napominje da su dobri politički odnosi u najvećoj meri kumovali uspehu na ekonomskom planu.

je oko 500 miliona dolara. Ove godine, samo sa Srbijom, procenjuje se da će ona dostići milijardu dolara. Međutim, dok trgovina cveta, investicije i sa jedne i sa druge strane granice su samo „mrvice” – realan je naš sagovornik. Prema evidenciji Rumunske ambasade, njihovi biznismeni su u Srbiji dosad uložili 60 miliona evra. Kupili su „Želvoz” u Smederevu, kupili nekoliko firmi za distribuciju farmaceutskih proizvoda u Kruševcu, dok rumunski kablovski operater „Digi TV” u Srbiji ima oko 100.000 pretplatnika. Sa druge strane granice, od srpskih biznismena granicu su prešli samo Zoran Drakulić, koji u luci Konstanca ima veliki terminal za pretovar žita, i Vojin Lazarević koji u Rumuniji ima firme iz nekoliko oblasti.

Opširnije u štampanom izdanju

 

Podelite ovaj tekst: