Аронија лечи и доноси зараду

Томислав и Станица Матић, на обронцима планине Рудник, на једном хектару засада чудесне биљке ароније, уберу три тоне плода чија је цена на тржишту 800 динара за килограм. Интересовање за ову биљку (црни, црвени и пурпурни) нагло је порасло откако је доказано лековито дејство у јачању имунитета

aronijaМного је власника пољопривредних поседа у нашој земљи који нису могли ни да наслуте да ће оскоруша, која је сматрана као непријатан коров, једног дана постати плод будућности са промењеним називом – аронија. Породици Матић, из варошице Рудник, узгој ароније већ неколико година доноси значајан финансијски приход.

Томислав Матић је 56-годишњи пензионер ПИК-а из Горњег Милановца, док пет година млађа супруга ради у текстилном погону Рудник. Биљку аронију гаје на две парцеле (укупно један хектар земљишта) на обронцима планине Рудник. Чине то стрпљиво и са све више знања јер су прошлих година много научили о њеном лековитом својству.

Крајем овог августа посетили смо породицу Матић. Њихов син Слободан, отац двоје деце, Анђеле и Игора, бави се израдом ПВЦ столарије али и помаже родитељима у свим пољопривредним пословима. Други син, 28-годишњи Милован, машински инжењер, који успешно гради каријеру у крагујевачком Фијату, кад викендом дође у Рудник, такође помаже у породичном бизнису.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: