СОКО ШТАРК: Инвестирање уместо поделе дивиденди

И за мањинске акционаре и за руководство Соко Штарка није спорно да добити има и да компанија успешно послује. Проблем је само у томе што би акционари радије да добију новац а управа компаније да даље улаже, на шта по закону има право

untitled-1Прошле године у мају а ове у јулу, мањински акционари кондиторске индустрије Соко Штарк, у власништву хрватске Атлантик групе, протестују зато што им компанија не исплаћује дивиденде, иако континуирано остварује добит. Тврде да су тиме угрожена њихова права од стране већинског власника и наглашавају да се са тим неће мирити. Мањински акционари, њих око 600, који имају 5,08 одсто или 190.000 акција Соко Штарка, тврде да је нераспоређена добит коју је остварила компанија незаконито узурпирана од стране већинског власника. Истовремено, из пословодства Соко Штарка то демантују, наводећи да је новац отишао у инвестиције.

У чему је проблем? Шта показују подаци о пословању? Зашто већински власник не исплаћује дивиденде и да ли на то има право?

И за мањинске акционаре и за руководство Соко Штарка није спорно да добити има и да компанија већ годинама успешно послује. Према рачуници малих акционара, прошлогодишња добит Соко Штарка износила је између пет и шест милиона евра, а кумулиран профит из претходних неколико година износи 27 милиона евра. Они тврде и да им је јасно да не постоје законске одредбе које обавезују власника компаније да исплати дивиденде акционарима, али да су тиме незадовољни.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: