Сунце замењује и струју и дрва

Машински инжењер Синиша Миленковић конструисао и патентирао пет типова соларних сушара за воће, поврће и шумске плодове намењених малим предузетницима

sunce-zamenjujeКада неко остане без посла, обично извор егзистенције проналази у трговини или у услужним делатностима, а ређе у производњи. Међутим, машински инжењер Синиша Миленковић из Нишке Бање, који је две деценије директоровао у државним фирмама, одлучио је да се посвети новаторству. Основао је фирму „Микон инжењеринг“, конструисао је и заштитио код Завода за заштиту интелектуалне својине Србије пет типова соларних сушара за воће, поврће, шумске плодове и лековито биље.

Каријеру машинског инжењера започео је у Електронској индустрији у Нишу, где је остао четрнаест година. Следећих четрнаест година провео је у фирми „Металац“ у Ражњу која је производила челичне конструкције и пољомеханизацију. То је определило област његовог потоњег ангажовања, али зашто се одлучио баш за соларне сушаре.

– Пре четири године, у Ниш су дошли Руси са намером да откупе веће количине сувог воћа и поврћа. Испоставило се да на овом подручју нема довољно тих производа и у потрази смо стигли до Чачка. Тамо сам видео неколико добрих сушара и то је било пресудно за моју одлуку да направим мале сушаре капацитета до хиљаду килограма сирове материје намењене малим предузетницима. За соларне сам се одлучио због бесплатне енергије. Ових дана долази Рус који намерава да купи погон лековитог биља у Сврљигу и то ће бити прилика да се тамо оснује центар за сушење воћа, поврћа и лековитог биља, каже за Економетар овај конструктор.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: