Како одабрати рачунар

Иза изузетно атрактивне цене понекад је само рачунар без неопходних пратећих уређаја или, чак, некомплетан рачунар – упозорава Александар Божовић, бренд менаџер водеће ИТ фирме Pakom Computers

kako-odabrati-racunarНа почетку нове школске године и за ђаке и за студенте, многи родитељи се нађу пред дилемом: да ли баш сада купити рачунар детету и како га одабрати? Понуда је велика, од реномираних брендова, до огласа из којих се тешко може сазнати нешто сем да се продаје компјутер, а финансије су, по правилу, ограничавајуће. Од чега кренути?
Александар Божовић, бренд менаџер водеће ИТ фирме Pakom Computers, чији је задатак, између осталог, да усклади достигнућа технологије са могућности-ма и потребама домаћег тржишта, каже да треба кренути – од цене!

– Заправо, то је реалност које сви морамо да будемо свесни и о којој не треба много дискутовати. Нажалост, још већина живи у тешким економским условима и са свежим успоменама на веома тежак период иза нас, па је главна одредница колико нешто кошта. Међутим, да би слоган “изабери паметно” имао смисла, при куповини рачунара треба поставити још једно важно питање: шта се за уложени новац добија? Треба се, најпре, информисати о понуђеним рачунарима и њиховим основним деловима, пажљиво проучити понуду и видети шта она тачно садржи – каже Божовић.
Према његовим речима, иза изузетно атрактивне цене понекад је само рачунар без неопходних пратећих уређаја или, чак, некомплетан рачунар. На пример, по врло примамљивој цени може да се купи компјутер који може да обавља своју примарну функцију (Windows, Linux…) али је намерно изостављен модем, без којег се не може користити интернет или примати и слати електронска пошта. Да би се постигла што нижа цена, из конфигурације се избацује и оптички уређај (CD, DVD, DVD/RW), а без њега скоро и да је бесмислено замислити рад савременог компјутера.

– Други проблем су уређаји непознатих произвођача и сумњивог квалитета, што често узрокује неправилан рад уређаја. Највећи број корисника, наравно, не може да препозна да је реч о неправилној функцији неког дела, већ свакодневно доживљава оне нервирајуће и фрустрирајуће ситуације у којима корисник покушава да покрене такав уређај, непрекидно понављајући исту операцију, све сумњајући да он сам нешто не чини како треба – упозорава Божовић.

Дакле, при одабиру треба кренути од сопствених потреба и одговорити на неколико питања: да ли на овом рачунару могу да изађем на интернет, да шаљем и примам електронску пошту, да гледам DVD филмове, да ли могу да слушам и снимам MP3 музику, да играм најновије игрице, да ли могу да гледам ТВ програм, CD и DVD дискове. Што се више ових критеријума испуни у оквирима понуђене цене, купац може да буде сигурнији у избор, саветује Божовић.

– Од просечног купца не треба очекивати да зна ког су квалитета уграђене компоненте, али зато постоје сертификати контроле и квалитета, а већ и сам изглед рачунара или неког његовог дела, оригинална амбалажа и гарантни папири много говоре о његовом пореклу. Уосталом, сваки продавац који брине о квалитету свог производа, са поносом ће изложити моделе и марке употребљених компонената – каже Божовић

Podelite ovaj tekst: