МАЈК ЕНТОНИ: Тренд раста онлајн трговине је неповратан

Пандемија је утицала на нагли раст е-трговине. Куповину „из фотеље“ практикују и највећи заговорници физичког одласка у маркете. Каква је, онда, будућност трговинских ланаца? Британац Мајк Ентони, експерт за понашање купаца и нових маркетиншких алата, уверен је да ће физичка продаја опстати, само ће и продавци и брендови морати да се прилагоде

Мајк Ентони

Мајк Ентони

Име Мајка Ентонија, једног од водећих стручњака за шопер маркетинг у индустрији робе широке потрошње, добро је познато топ менаџерима у трговини, од родне Велике Британије до Кине, афричких држава, региона источне Европе. Током вишедеценијске каријере прешао је пут од почетника у сектору продаје грицкалица и кекса, одржавања контаката са кључним купцима, да би по напуштању Острва обављао управљачке послове у компанијамадобављачима трговинских ланаца у јужној Африци и источној Европи.

На кинеском тржишту прелази дефинитивно у воде маркетинга, а потом излази из „јестивих“ производа право у свет играчака. Био је директор продаје и маркетинга Матела, једног од највећих произвођача играчака чији је најпознатији производ – лутка Барби.

После извршних функција посвећује се консултантским услугама. Пише, едукује, говорник је на конференцијама. Оснива 2005. своју компанију у чијем су портфолију од мултинационалних компанија, попут Кока-Коле и Унилевера, до регионалних и локалних „играча“. Коаутор је бестселер књиге “Shopper Marketing Revolution”, и један од пионира овог маркетиншког приступа.

Средином новембра први пут је боравио у Београду као учесник конференције FMCG, у организацији часописа ИнСтор. Интересантно је да је први контакт са овим стручњаком остварила српска стартап компанија Пигми Титан која развија платформу засновану на вештачкој интелигенцији за нова искуства у физичкој куповини – Игиги, о којој је Економетар писао у јунском броју.

Неколико дана уочи доласка у главни град Србије, Мајк Ентони је за читаоце Економетра дао своје виђење промена које неминовно следе физичкој продаји, услед експанзије онлајн канала.

• Током пандемије је дошло до наглог раста е-трговине. У Србији се удвостручила за само 12 месеци. Хоће ли традиционална малопродаја преживети?

– Е-трговина сигурно представља озбиљну претњу физичкој малопродаји. Међутим, нема доказа да ће начин како се до сада куповало – нестати. Поготово, што у „новој реалности“ поједине врсте физичке малопродаје у ствари напредују. На трговцима је да се прилагоде. Они који то не учине довешће у питање своју егзистенцију.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • Добитници награда за предузетништво за 2021.
  • ФИСКАЛНИ САВЕТ ОЦЕНИО ПРЕДЛОГ ЗАКОНА О ЗАВРШНОМ РАЧУНУ БУЏЕТА ЗА 2020. ГОДИНУ: Потрошено 14 милијарди динара више него што је објављено
  • ГОДИШЊИ ИЗВЕШТАЈ О ПОСЛОВАЊУ ЕКОНОМСКИХ ЦЕЛИНА У ПРИВРЕДИ У 2020. ГОДИНИ: Делта холдинг – највећа економска целина у Србији
Podelite ovaj tekst: