БИО САЛАШ ИДЕИ У ТЕМЕРИНСКОМ АТАРУ БАВИ СЕ САМО ОРГАНСКОМ ПРОИЗВОДЊОМ: Царство здраве хране у срцу Бачке

Брачни пар Татјана Хајдер Идеи и Золтан Идеи, на салашу у атару Темерина, на 2,6 хектара имају сертификовану органску производњу, док је површина од 1,7 хектара у прелазној фази, како би наредне сезоне све било у складу са захтевима органске пољопривреде. На конкурсу Нове љубљанске банке ове године освојили су награду од 500.000 динара за свој пројекат

Брачни пар Идеи: Татјана и Золтан

Становници великих градова који се нађу заглављени у саобраћајном шпицу често помисле како би било лепо градску вреву и асфалт заменити животом на селу. Оно о чему већина само размишља, у пракси су остварили брачни пар Татјана Хајдер Идеи и Золтан Идеи. На салашу у атару Темерина, општине која је комшијска са Новим Садом, баве се производњом органске хране. Ту су већ четири године. Да су добро изабрали говори и податак да су на конкурсу Нове љубљанске банке ове године освојили награду од 500.000 динара за пројекат „Оно што посејеш, то ћеш и пожњети“.

Данас гаје поред воћа и поврћа још много тога. На 2,6 хектара је чиста и сертификована органска производња, док је површина од 1,7 хектара у прелазној фази, како би наредне сезоне све било у складу са захтевима органске пољопривреде. Тања је архитекта и ради у општини Бечеј у одељењу за заштиту животне средине. Золтан је затворио у Новом Саду фирму за продају рачунара и бави се само пољопривредом. Он је и носилац газдинства.

Промена начина живота није могла брзо да се реализује. Новац за куповину салаша добили су наслеђем и тада су кренули да траже своје место под сунцем. О томе Татјана каже:

– Обишли смо подоста салаша. Овај темерински салаш се налази на путу ка Бечеју. Када смо овде на капији видели два јаблана и ову кућу стару сто година, осетили смо да је то наш дом.

Иначе, понуда производа салаша Идеи је велика јер гаје чак 200 биљака. Ту су слатки кромпир, рабарбара, артичока, 50 сорти парадајза и 20 врста паприке што слатке што љуте. У асортиману је и зачинско и лековито биље, раж, кукуруз, сунцокрет. Ову силну флору допуњује и одговарајућа фауна.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • РAСT ПOСЛOВAЊA НЛБ БAНКE БEOГРAД: Oдoбрeнo вишe oд 60 милиoнa eврa крeдитa
  • ПРЕМА ОДЛУЦИ НБС, ИНСТАНТ ПЛАЋАЊЕ У СРБИЈИ ПОЧИЊЕ 22. ОКТОБРА: Уместо картице – мобилни све плаћа
  • СРЕДСТВИМА ИЗ ПРЕТПРИСТУПНИХ ФОНДОВА ЕУ РАЗВИЈА СЕ СОЦИЈАЛНО ПРЕДУЗЕТНИШТВО: Сента ће добити социјално предузеће
  • EНTOНИ J. MEJO И НATAН НOИРA: ЊИХOВO ВРEME (4): Раст кроз иновације
  • Следећи број Економетра излази 2. октобра 2018.
Podelite ovaj tekst: