ШТА ДОНОСЕ ПОВОЉНОСТИ ЗА ПРЕДУЗЕТНИКЕ ОД 1. ОКТОБРА: Пореске олакшице којима се неће сви радовати

Још од децембра прошле године, када су у Скупштини Републике Србије посланици усвојили измене два закона (о порезу на доходак и о доприносима) најављују се пореске олакшице којима ће бити обрадовани предузетници, поготово они који се тек одлучују да покрену свој бизнис.

„Право је време за бизнис“, „Сада је повољно да покренете бизнис“, „Велике олакшице за мале фирме“ – само су неки од наслова у медијима крајем прошле и почетком ове године, којима су најављиване погодности, односно олакшице. Додуше, неке измене закона нису ступиле на снагу одмах, већ је примена планирана за октобар ове године. И ево, приближава се 1. октобар и почетак ступања на снагу тих најављиваних олакшица. Али, када се детаљно погледају законске одредбе, први утисак је да се овоме неће радовати сви који намеравају да покрену сопствени бизнис. Поготово не они који желе да отворе предузетничку радњу и запосле само себе! Јер, ево шта каже закон.

Олакшице могу добити нови привредни субјекти – правна лица, предузетници и стартапи који у 2018. или наредној години отворе фирму. Услови који морају бити испуњени су:

 1. мора бити регистрован као нова делатност,
 2. оснивач/предузетник и нови запослени морају засновати радни однос,
 3. радни однос мора бити заснован са најмање два, а највише девет радника,
 4. важи за привредне субјекте опредељене за режим личне зараде.

То у пракси значи следеће: оснивачи, односно предузетници који отворе фирму и запосле најмање два а највише девет радника, биће ослобођени једног дела пореза на зараде, и то за себе и за новозапослене. Поред тога, како би испунили услове, послодавац мора себе и раднике да пријави на обавезно социјално осигурање.

Исто важи и за ослобађање од дела доприноса за здравствено осигурање (и на терет послодавца и на терет запосленог). Послодавац може бити ослобођен овог намета као у претходном случају, за себе и нове раднике које запосли.

Али, осим за послодавца, постоје услови и за новозапослене, да би се добило право на олакшице:

 1. да су завршили факултет или средњу школу током претходних годину дана, или
 2. да су били незапослени и на евиденцији Националне службе за запошљавање дуже од шест месеци.

И када се сви ти услови испуне, то никако не значи да ће предузетник-почетник, у старту пословања мање плаћати држави. Напротив. Новац за почетак посла, као и за све дажбине држави, мораће да припреми, јер ће пореске олакшице остваривати тек кроз повраћај плаћеног пореза на зараде и плаћених доприноса за социјално осигурање. И то не 100 одсто, већ у износу од 65 до 75 одсто. Односно, према садашњем законском предлогу, послодавац ће имати повраћај поменутих пореза и доприноса до краја 2019. године.

Али, важан је још један детаљ: могућност да добију поменуте олакшице имају само они послодавци који се након регистрације фирме одлуче за режим исплате путем личне зараде, на коју се плаћају порези и доприноси. А то значи да морају да воде пословне књиге, односно да нису паушалци, пошто они нису обавезни да воде пословне књиге…

И тако се, уласком у детаље законских решења о пореским олакшицама, могу лако распршити снови многима који су размишљали да баш ове јесени покрену свој бизнис тако што ће, на пример, запослити само себе и издвојити новац за пословање, али без икаквих плаћања држави.

Нема сумње да су законским изменама крајем прошле године омогућене олакшице у пословању за предузећа која ће се тек оснивати. Али, такође постоје и бројни услови које треба испунити, па је питање ко ће се у оваква законска решења „уденути“. У сваком случају, предузетници-почетници не треба да иду „грлом у јагоде“ него да се прво добро обавесте о условима које треба да испуне да би добили олакшице.

Радојка Николић


У овом броју још и …

 • РAСT ПOСЛOВAЊA НЛБ БAНКE БEOГРAД: Oдoбрeнo вишe oд 60 милиoнa eврa крeдитa
 • ПРЕМА ОДЛУЦИ НБС, ИНСТАНТ ПЛАЋАЊЕ У СРБИЈИ ПОЧИЊЕ 22. ОКТОБРА: Уместо картице – мобилни све плаћа
 • СРЕДСТВИМА ИЗ ПРЕТПРИСТУПНИХ ФОНДОВА ЕУ РАЗВИЈА СЕ СОЦИЈАЛНО ПРЕДУЗЕТНИШТВО: Сента ће добити социјално предузеће
 • EНTOНИ J. MEJO И НATAН НOИРA: ЊИХOВO ВРEME (4): Раст кроз иновације
 • Следећи број Економетра излази 2. октобра 2018.
Podelite ovaj tekst: