СВЕТСКИ ГАСТРО ТРЕНД ДОБИЈА СРПСКУ ВЕРЗИЈУ: Jестиве куглице од азијских алги и нашег воћа

У чајевима, соковима или млечним напицима, налазе се бобе које се конзумирају и пуцкају под зубима. Те бобе ускоро ће производити у Србији Павле Меденица, оснивач фирме „ Калиста фајн фуд”, која је добила помоћ у оквиру програма бизнис инкубатора Делта холдинга

Када је средином 2016. године отворио први у Београду локал у коме се продаје бабл ти (bubble tea) са попинг бобама, Павле Меденица, оснивач мале фирме „Калиста фајн фуд” није претпостављао да ће за две године његов пример следити петоро угоститеља. Он сам, у међувремену, загазио је у предузетничке воде како би први започео у Србији и производњу ових јестивих куглица.

Тренд конзумирања „балончића“, који се служе у чајевима, воћним соковима или напицима на млечној бази, средином осамдесетих година 20. века, почео је да се шири из Азије, тачније са Тајвана.

Павле, по струци стоматолог, пробао их је док је живео у Канади. По повратку у домовину 2009. видео је да их нема на нашем тржишту.

– Чекао сам да се неко досети и почне да их продаје. Како се нико није одважио, 2015. кренуо сам са припремама и пре две године отворио локал у београдском Булевару краља Александра.

Све састојке од којих се може комбиновати широка палета укуса Павле је увозио. Међутим, почетком ове године искорачио је одлучно у процес њихове производње. Према садашњим резултатима, већ за који месец, најкасније почетком наредне године, „бабл ти“ и један нови производ – смути са попинг бобама, који је осмислио сам Павле, моћи ће да понесу ознаку „made in Serbia”.

Иако долази из друге струке, наш саговорник се присећа почетака.

– Нисам ништа знао о бизнису. У Канади сам радио на клиничким испитивањима која у овом послу нису од велике користи, каже уз осмех. Истиче да је био спреман много да учи. Имао је срећу да је нашао изузетног књиговођу.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • РAСT ПOСЛOВAЊA НЛБ БAНКE БEOГРAД: Oдoбрeнo вишe oд 60 милиoнa eврa крeдитa
  • ПРЕМА ОДЛУЦИ НБС, ИНСТАНТ ПЛАЋАЊЕ У СРБИЈИ ПОЧИЊЕ 22. ОКТОБРА: Уместо картице – мобилни све плаћа
  • СРЕДСТВИМА ИЗ ПРЕТПРИСТУПНИХ ФОНДОВА ЕУ РАЗВИЈА СЕ СОЦИЈАЛНО ПРЕДУЗЕТНИШТВО: Сента ће добити социјално предузеће
  • EНTOНИ J. MEJO И НATAН НOИРA: ЊИХOВO ВРEME (4): Раст кроз иновације
  • Следећи број Економетра излази 2. октобра 2018.
Podelite ovaj tekst: