BOŠKO ŽIVKOVIĆ, EKONOMSKI FAKULTET: Evro će slabiti, a kamate padati

Posle novih mera ECB-a, refinansiranje javnog duga u evroznaku za zemlje periferije će biti jeftinije. Nove emisije evroobveznica imaće niže stope od prethodnih, pa onda to može biti kao dar “gospoda boga”

Boško Živković

Boško Živković

Glavno pitanje koje se postavlja oko novog programa Evropske centralne banke (ECB) jeste da li će upumpavanjem 60 milijardi evra mesečno novac iz banaka uspeti da se usmeri u obnovu privredne aktivnosti. Boško Živković, profesor Ekonomskog fakulteta, u tome vidi najveći rizik za uspeh ovih „nekonvencionalnih“ mera. Zato je, kako kaže, logično biti zabrinut. Ovaj program je mnogo masivniji od prethodnog i trajaće od 15. marta ove do kraja septembra 2016. godine, podseća Živković. Znači, svakog meseca će se u sistem upumpavati 60 milijardi, a u suprotnom smeru će se u bilanse ECB-a povlačiti državne i agencijske obveznice koje su, sa stanovišta privredne aktivnosti, zarobljene pare, pojašnjava Živković.

– Mere ECB-a su po svojoj arhitekturi slične monetarnim olakšicama (quantitative easing) koje su primenjivale američke Federalne rezerve. Tu činjenicu treba imati u vidu kad se ocenjuje ovaj program i njegovi dometi. U Americi je to izazvalo prilične kontroverze, ali činjenice pokazuju da su efekti bili pozitivni i suprotni od očekivanja kritičara. Dogodile su se dve važne stvari: američka privreda se oporavila, stope rasta su na optimističnom nivou i, suprotno očekivanjima kritičara, dolar je ojačao.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • FREDERIK KUEN (FREDERIC COIN): Povoljnije okruženje za nove investicije
  • Zapažen nastup srpskih izlagača na sajmu „Prodexpo“ u Moskvi
  • Oprez prilikom kupovine
  • Upravljanje otpadom je rastuća industrija
  • Osvojite jednu od prestižnih stipendija
  • VEŠTINA KOMUNIKACIJE Vežbajte za javni nastup
  • POSLOVNA SAZNANJA: MOJO ili NOJO
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. Marta 2015.
Podelite ovaj tekst: