STRATEGIJA “SRBIJA 2020”: EU integracije podstiču privredni rast

Glavne konkurentske prednosti Srbije u odnosu na ostale zemlje regiona su dobar geografski položaj, relativno dobro obrazovana radna snaga, kao i kulturne sličnosti sa zapadnim zemljama. Ključna područja u kojima bi trebalo sprovesti reforme u narednih pet godina su – razvoj ljudskih potencijala, otklanjanje birokratskih barijera i poboljšanje efikasnosti

Sa predstavljanja strategije ekonomskog razvoja „Srbija 2020“

Sa predstavljanja strategije ekonomskog razvoja „Srbija 2020“

Srpski menadžeri smatraju da će poljoprivreda, energetika, IT industrija i sektor usluga biti najveći generatori rasta privrede u narednom periodu, a eksperti ocenjuju da Srbija ima potencijal da do 2020. godine postane vodeća ekonomija jugoistočne Evrope ukoliko izgradi svoju strategiju razvoja i bazira je na benefitima koje joj može doneti proces pristupanja Evropskoj uniji.

Ovo su neki od zaključaka iz predloga strategije ekonomskog razvoja Srbije – „Srbija 2020“, koju su stručnjaci globalne konsultantske kompanije A.T. Kearney predstavili 28. januara u Beogradu. Cilj ovog dokumenta je sugerisanje strateškog pravca ekonomskog napretka Srbije i ukazivanje na mogućnosti za brži razvoj koje donose pregovori za pristupanje EU.

Prisutni domaći privrednici, predstavnici stranih organizacija i diplomatskog kora imali su priliku da se upoznaju sa ekspertskim analizama ekonomskih potencijala Srbije, kao i sa rezultatima istraživanja sprovedenog među poslovnim ljudima u našoj zemlji.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • FREDERIK KUEN (FREDERIC COIN): Povoljnije okruženje za nove investicije
  • Zapažen nastup srpskih izlagača na sajmu „Prodexpo“ u Moskvi
  • Oprez prilikom kupovine
  • Upravljanje otpadom je rastuća industrija
  • Osvojite jednu od prestižnih stipendija
  • VEŠTINA KOMUNIKACIJE Vežbajte za javni nastup
  • POSLOVNA SAZNANJA: MOJO ili NOJO
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. Marta 2015.
Podelite ovaj tekst: