VLADIMIR VUČKOVIĆ, FISKALNI SAVET: Može veći deficit, ali samo za infrastrukturu

Srbija je isprobala gotovo sve vidove potrošnje, pa možemo u praksi da vidimo njihov uticaj na privredni rast. Da ekspanzija javnih rashoda stvarno ima efekat na ekonomsku aktivnost, naša privreda bi dosad trebalo da bude u ekspanziji, a ne u recesiji. Jedino što nismo povećavali bili su kapitalni izdaci

 Vladimir Vučković

Vladimir Vučković

Prvi put od kako postoji Fiskalni savet, njegovi članovi istakli su kako bi ove godine za njih bilo prihvatljivo blago povećanje deficita. Ali samo pod jednim uslovom – ako bi taj novac otišao na javne investicije, odnosno u ulaganja u infrastrukturu. „Koliko god da smanjujete rashode, ako ne uspete da povećate prihode, štednja može da bude uzaludna”, ocenjuje Vladimir Vučković, član Fiskalnog saveta. Upravo zbog toga je veća kapitalna potrošnja sada jedan od ključnih faktora za uspeh trogodišnjeg plana štednje. To neće biti rešenje svih naših problema, dodaje. Ali u uskom prostoru finansijskih rizika u celom svetu i situaciji kada su nam na domaćem terenu vezane ruke za povećanje potrošnje, ovo može da bude svetlo na kraju tunela.

– Mi smo prethodnih godina imali velike deficite. Da ekspanzija javnih rashoda stvarno ima efekat na ekonomsku aktivnost, naša privreda bi dosad trebalo da bude u ekspanziji, a ne u recesiji. A kao kontraargument može da se čuje i da bismo bili u još većoj recesiji da smo prethodnih godina primenjivali mere štednje. To nije baš tako. Neke druge zemlje su beležile rast uprkos primeni politike stezanja kaiša. Ne bismo imali još veći pad da su izostali još veći javni rashodi. Mi ne treba puno da eksperimentišemo, već da pogledamo podatke i iskustva drugih zemalja. Srbija je isprobala gotovo sve vidove potrošnje i možemo u praksi da vidimo njihov uticaj na privredni rast. Zarade i penzije su nam, relativno gledano, bile i još su izuzetno visoke. Penzije su činile 14, a zarade 11 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP). U uporednim zemljama i u našem zakonu o budžetskom sistemu optimalne vrednosti su mnogo manje i iznose 10 odsto za penzije i osam odsto za plate.

Bili su i značajni izdaci za subvencije, ali efekti nisu bili tako značajni.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • FREDERIK KUEN (FREDERIC COIN): Povoljnije okruženje za nove investicije
  • Zapažen nastup srpskih izlagača na sajmu „Prodexpo“ u Moskvi
  • Oprez prilikom kupovine
  • Upravljanje otpadom je rastuća industrija
  • Osvojite jednu od prestižnih stipendija
  • VEŠTINA KOMUNIKACIJE Vežbajte za javni nastup
  • POSLOVNA SAZNANJA: MOJO ili NOJO
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. Marta 2015.
Podelite ovaj tekst: