ZORANA MIHAJLOVIĆ: Sa otporima se susreće svaka reformska vlada

Reforme uvek podrazumevaju više transparentnosti, konkurenciju, uređene procedure i zato se svaka reformska vlada susreće sa otporima. Ali, naš posao je da radimo u interesu građana, ma šta neka interesna grupa, kojoj reforme ne idu u prilog, o tome mislila

Zorana Mihajlović

Zorana Mihajlović

Ova Vlada je prva koja je pokrenula duboke i sveobuhvatne reforme, hvatajući se u koštac sa problemima za koje mnoge prethodne Vlade nisu imale ni političke volje, ni hrabrosti, da rešavaju. Donoseći mere fiskalne konsolidacije, pokazali smo da nas zanimaju rezultati i bolja budućnost ove zemlje, za razliku od nekih pre nas, koji su Srbiju zaduživali, a da nisu ostavili gotovo nijedan projekat završen. Ova Vlada je krenula težim, ali jedinim ispravnim putem i za proteklih devet meseci usvojeni su reformski Zakon o radu, Zakon o planiranju i izgradnji, pokrenute su reforme u javnim preduzećima i postavljen temelj za privredni rast i nove investicije koje želimo da privučemo.

Ovako je Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, odgovorila na pitanje Magazina Biznis o tome kako ocenjuje dosadašnje rezultate koje je ova Vlada ostvarila u ekonomskoj politici. U razgovoru za naš magazin ministarka Mihajlović govori o preprekama u sprovođenju reformskih poteza, o značaju novih zakona koji su usvojeni, o novim modelima izgradnje značajnih infrastrukturnih objekata, bez zaduživanja i najavljuje da će istorijski projekat – Koridor 10 – biti završen do kraja 2016. godine.

O tome šta su bile najveće prepreke u realizaciji reformskih poteza, ministarka Mihajlović kaže:

– Svaka reformska Vlada susreće se sa otporima, jer reforme uvek podrazumevaju više transparentnosti, konkurenciju, uređene procedure. Naš posao je da radimo u interesu građana, ma šta neka interesna grupa kojoj reforme ne idu u prilog o tome mislila. Navešću vam samo jedan primer iz svog resora. Kad smo preuzeli ministarstvo, zatekli smo situaciju da se dozvolama za međunarodni transport trguje na crnom tržištu, a da prevoznici koji imaju ugovorene poslove ne mogu da ih dobiju. Sa tim je prekinuto. Uveli smo red i naterali prevoznike da vrate dozvole koje nisu iskoristili, pa danas dozvola ponovo ima za sve prevoznike, umesto samo za nekolicinu koji su težili da uspostave monopolski položaj.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • FREDERIK KUEN (FREDERIC COIN): Povoljnije okruženje za nove investicije
  • Zapažen nastup srpskih izlagača na sajmu „Prodexpo“ u Moskvi
  • Oprez prilikom kupovine
  • Upravljanje otpadom je rastuća industrija
  • Osvojite jednu od prestižnih stipendija
  • VEŠTINA KOMUNIKACIJE Vežbajte za javni nastup
  • POSLOVNA SAZNANJA: MOJO ili NOJO
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. Marta 2015.
Podelite ovaj tekst: