MODEL ZA 2015. – ŠTEDNJA I PRIVREDNI RAST: Da i Srbiji ne pukne kaiš

Da je važno pronaći i neku vrstu fiskalnih stimulansa u situaciji kada se štedi i kada je privreda u recesiji, svedoči i jedna analiza Svetske banke. Oni to stručno nazivaju „fiskalni prostor”, a taj termin definišu kao „mogućnost raspolaganja budžetskim resursima u specifične svrhe… bez ugrožavanja održivosti fiskalne pozicije zemlje i njene ekonomije“. Koliko smo mi blizu ili daleko od takvog rešenja

da-i-srbiji-ne-pukne-kaisKad je Aleksis Cipras, lider grčke levičarske partije, pobedio na izborima, Srbija je slavila. Toliko da je to zasmetalo čak i premijeru Aleksandru Vučiću koji je za strane medije istakao da je Siriza popularnija od njega, a za domaću agenciju Tanjug naglasio kako on nije zagovornik lakih rešenja. Slaveći činjenicu da je Grčkoj od prevelike štednje pukao kaiš, ovdašnja javnost odmah je krenula u potragu koja je srpska partija – Siriza. Ako mere koje Aleksis Cipras predlaže (povećanje plata, subvencionisanje kredita, besplatno zdravstvo, nacionalizacija banaka) iziskuju značajno povećanje potrošnje, a grčki javni dug je 320 milijardi evra, odnosno više od 175 odsto nacionalnog kolača, nije li onda Srbija u prošlosti imala nekoliko Siriza, s obzirom na to da se vodila politika prekomerne potrošnje?!

Srboljub Antić, nekadašnji predstavnik Srbije u Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), u šali kaže da Srbija od devedesetih godina ima Sirizu.

– Ovde nije bitno da se nešto proizvede, već da se potroši ili da se dobije nešto od države, a da se ne radi. Srbija je godinama trošila 10 odsto više nego što stvori, i od Drugog svetskog rata nismo ostvarili suficit tekućeg računa. Dogodilo nam se samo jednom od 2000. godine naovamo da smo imali višak u državnoj kasi. I to je, moram da kažem, prava Siriza na delu – kaže Antić.

Ta opcija u Grčkoj ima ograničeni rok trajanja, jer se za ekonomski problem našlo političko rešenje, koje se kod nas pojavljuje kao uvezena alternativa aktuelnoj politici stezanja kaiša.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • FREDERIK KUEN (FREDERIC COIN): Povoljnije okruženje za nove investicije
  • Zapažen nastup srpskih izlagača na sajmu „Prodexpo“ u Moskvi
  • Oprez prilikom kupovine
  • Upravljanje otpadom je rastuća industrija
  • Osvojite jednu od prestižnih stipendija
  • VEŠTINA KOMUNIKACIJE Vežbajte za javni nastup
  • POSLOVNA SAZNANJA: MOJO ili NOJO
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. Marta 2015.
Podelite ovaj tekst: