Бранимир Плазинић: Почео као средњошколац у „гаражном стартапу“

Пре него што је дипломирао на Техничком факултету у Чачку, Бранимир Плазинић, инжењер мехатронике, радио је на системима за аутоматизацију и на изради специфичних машина. Данас је власник иновативног предузећа Плазматех, у оквиру Научно-технолошког парка у родном граду и његова решења, осим српског, освајају и инострана тржишта

Бранимир Плазинић поред признања и
награда за иновативне машине

Ко не познаје Бранимира Плазинића (33), оснивача и директора фирме Плазматех из Чачка, тешко ће одговорити на питање шта повезује уникатну машину за производњу еколошких, водоотпорних плоча које се користе у грађевинарству, индустријске горионике велике снаге, машине у индустрији боја и фасада, системе за чишћење стакла (пескирање без песка)…

Вредни, предан проналазаштву, млади Чачанин на челу је компаније са 19 запослених коју је основао 2013, у години када је дипломирао на Техничком факултету, смер мехатронике, у родном граду. Са својим тимом развија решења: машине и системе „од идеје до реализације“ за специфичне потребе компанија у различитим областима.

Још као дете Бранимир се „играо“ батеријама и сијалицама, а већ у основној школи нису му биле непознате електроника и аутоматика. Као средњошколац сарађивао је са фирмама у Чачку које су радиле аутоматизацију управљачких јединица. У време студирања почео је, каже скромно, код куће да израђује мини уређаје, те је логичан след био да по дипломирању оснује фирму.

– Тиме сам се занимао одувек. Као дете волео сам да се играм тако што сам спајао сијалице и батерије, да нешто конструишем.

Ни кад је стасао није имао прецизну идеју чиме ће се бавити, само је знао да ће бити у области машинства и иновација. Први производни погон Плазматеха био је у његовој кући, а „вредност“ компаније задовољни купци, сарадници и визија како би требало да је развија. Сећа се да су многи саветовали да поступи другачије.

– Говорили су ми: „Шта ће ти фирма? Само ћеш да плаћаш порез, иди у иностранство“… али ја сам морао да пробам.

И није се покајао.

После сваког успешно обављеног пројекта, осим личне сатисфакције због решеног задатка, стизале су препоруке задовољних клијената из Чачка, Крагујевца, Пожаревца… Нове поруџбине.

Из кућне радионице фирма се сели у седамдесетак квадрата који су се, признаје саговорник Економетра, када је први пут закорачио, чинили огромним. После шест месеци тај простор је био мали па изнајмљују халу од око 100 квадрата. У њој пројектују и израђују линију за производњу еколошких водоотпорних плоча за халу од 3.000 квадрата фирме Фепло.

Иновативна машина користи рециклирану пет амбалажу и јединствено је решење на светском нивоу. Састоји се од неколико јединица: дозирне траке, сушаре, пресе, не користи штетне лепкове… Крајњи резултат су специфичне плоче за грађевинарство – „зелена“ алтернатива ОСБ плоча.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • СТАБИЛНО ПОСЛОВАЊЕ ЛУКЕ БЕЧ УПРКОС КРИЗИ: У години короне промет повећан за 28 одсто
  • „МАЛИ ШЕНГЕН” ЗА НАПРЕДАК ЗАПАДНОГ БАЛКАНА: Нови споразуми на састанку у Скопљу 29. јула
  • ОДРЖАНА ДЕСЕТА КОНФЕРЕНЦИЈА DIGITAL DAY: Дигитaлнo тржиштe увeћaнo вишe oд шeст путa
  • ПРOГРAМИ ФИНAНСИJСКE ПOДРШКE ЗA РAЗВOJ ПOСЛOВAЊA У РEГИOНУ ЗAПAДНOГ БAЛКAНA: Региону Балкана потребна већа помоћ ЕУ
  • Следећи број Економетра излази 7. септембра 2021.
Podelite ovaj tekst: