Брз пут до сопствене фирме

Поједностављена је процедура, смањени су трошкови а од наредне године регистрација ће бити на само једном шалтеру, што ће скратити време оснивања фирме са 18 на само 10 дана

brz-put-do-sopstvene-firmeУ Србији је само у овој години (до средине октобра) основано 9.560 нових фирми, па тренутно има око 94.600 активних привредних друштава. Укупан број регистрованих предузетника већи је од 200.000, а од почетка године основано је 35.100 нових радњи. Уколико се овакав тренд настави, до 31. децембра у Србији би требало да буде основано око 12.000 фирми и 46.000 новорегистрованих радњи. Само у Београду, дневно се оснива 14 нових привредних друштава, а од укупног броја новооснованих фирми у Србији, око 1.700 има седиште у главном граду. Ово је резултат унапређења пословног окружења и успешног спровођења државног плана за убрзани развој предузетништва.

Поједностављена је процедура и смањени су трошкови за регистрацију фирми, а од наредне године почеће реализација једношалтерског система регистрације, који ће омогућити скраћење времена потребног за оснивање фирми са 18 на 10 дана. Држава се озбиљније позабавила и улагањем у мали бизнис. Грађани који су одлучили да крену у сопствени посао биће кредитирани са три милијарде динара. Толико новца је одобрено на име кредита за почетнике, без хипотеке, и микрокредита за самозапошљавање, што би требало да створи више од осам хиљада нових радних места. Донацијама кроз различите врсте пројеката помоћ пружају Европска унија и међународни донатори. За развој МСП у Србији веома су значајне и институције које чине много на унапређењу развоја предузетништва.

Регионални центар ”Београд”

Међу центрима који не посустају у давању подршке предузетницима је Регионални центар за развој МСП и предузетништва ”Београд”. Основан је као један од центара чије су активности финансиране у оквиру пројеката Европске агенције за реконструкцију ”Нефинансијска подршка МСП и предузетништву Србије”. Њихова искуства су показала да грађанима у Србији и Београду, који желе да се опробају у малом бизнису или унапреде постојеће пословање, недостаје стручна помоћ за почињање или вођење бизниса. Реч је о информацијама колико новца уложити у почетак пословања, како регистровати фирму, колики су порези и како до кредита под повољним условима.

Предузетницима који намеравају да унапреде бизнис неопходна је и помоћ у проналажењу одговарајућих кадрова, селекцији и примени нових технологија и развоју производа, али и сазнања о могућностима извоза, повољним кредитима за обртни капитал и развој предузећа.

Podelite ovaj tekst: