Јабуке на 23 хектара

Гавра Лазаревић, власник фирме “Грини”, у Орашцу засадио најквалитетније сорте јабука, а системом „кап по кап“ вода стиже до сваког стабла

jabuke-na-23-hektaraУ аранђеловачкој општини последњих десетак година привреда је у колапсу. Из фабрика је “добровољно” на улицу отишло више од 9.000 радника. Плантаже воћа и плодно земљиште земљорадничких задруга “Партизан”, “Босута” и “Копљари” зарасли су у коров и више се не обрађују. Због увоза воћа, домаћи произвођачи су по ниским ценама нудили своје производе препродавцима, јер немају хладњаче да их чувају. Резултат свега тога је да су воћари крчили воћњаке, а цену плаћали потрошачи.

Гавра Лазаревић је деценијама радио у друштвеним фирмама, а касније се бавио приватним бизнисом у иностранству. Сву уштеђевину четрдесетогодишњег марљивог рада одлучио је да уложи у производњу воћа. Основао је фирму “Грини” (“Greeny”) и у Орашцу на 23 хектара засадио јабуке. У кругу плантаже изграђена је пословна зграда и најмодернија хладњача са контролисаном атмосфером ULO.

Да није било пријатеља улагача, тешко да би ову велику инвестицију привео крају, прича Гавра. Требало је добро засукати рукаве, уредити земљиште, довести струју, засадити 70.000 садница најквалитетнијих сорти јабука. Најсавременија хладњача капацитета 2.870 тона већ је у функцији, а комплетно ће бити отворена до марта идуће године. Оваквих објеката мало има у Европи – са задовољством истиче наш саговорник.

Екстремно високе температуре протеклог лета претиле су да униште први род јабуке на 17 хектара. Срећом, одлично је функционисао систем заливања „кап по кап“. Довитљиви Гавра је, уз помоћ стручњака, воду за заливање добио бесплатно! Земљиште под плантажом богато је водом која се дренажом слива у вештачко језеро, а из њега цевима враћа „кап по кап“ до сваког стабла јабуке.

Podelite ovaj tekst: