Брз развој животног осигурања

У Србији регистрован највећи раст премије осигурања у оквиру Ђенерали групе, јер је у прошлој години остварена премија достигла износ од 57,2 милиона евра, што је за 50 одсто више у односу на 2005. годину

delta-generali-becПохвале Србији

Према речима господина Вернера Мертла, Ђенерали група је веома задовољна растом осигурања у Србији, као и чињеницом да је им је партнер у Србији компанија Делта.
– У Србији имамо одличну сарадњу у оквиру осигурања Делта Ђенерали. И менаџмент и запослени сарадници остварују изванредне резултате. Посебно је импресиван почетни успех који је постигао Први добровољни пензијски фонд у Србији Делта Ђенерали. Такође, имамо доброг, природног партнера у сарадњи са италијанском групацијом Интеза, али сарађујемо и са другим банкама. За нас не представља проблем околност што Србија још није члан Европске уније. То није никаква препрека нашој даљој сарадњи у области осигурања – рекао је господин Мертл.

Пријатно нам је у Србији и веома смо задовољни развојем Делта Ђенерали осигурања. Остварили смо веома високе стопе раста, поготово у животном осигурању, имамо одличну сарадњу са Интеза групом и њихову банкарску подршку, а Први добровољни пензијски фонд Делта Ђенерали је веома добро стартовао у Србији – оценио је Вернер Мертл, члан Управног одбора Ђенерали холдинга, у изјави за Економетар, на годишњој конференцији за новинаре која је одржана у Бечу, седишту Ђенерали групе, 28. марта. На овом традиционалном сусрету са представницима медија, саопштени су импресивни резултати развоја Ђенерали групе у 2006. години – укупна премија осигурања премашила је 3,4 милијарде евра што представља пораст од 16,5 одсто у односу на 2005. годину. Годишњој конференцији за новинаре присуствовали су, осим господина Мертла, и Лучијано Цирина и Валтер Штајдл, такође чланови Управног одбора и копредседавајући Ђенерали групе.

Ђенерали група има око 100 осигуравајућих компанија у око 40 земаља света. У централној и источној Европи Ђенерали група почела је са пословањем 1989. године и сада тај сегмент обухвата десетак земаља – Мађарску, Чешку, Словачку, Словенију, Пољску, Румунију, Хрватску, Бугарску, Србију и Украјину.

Одустали од ДДОР-а

Одговарајући на питање Економетра о томе да ли ће Ђенерали група учествовати у приватизацији новосадског ДДОР осигурања, Вернер Мертл је рекао да су у почетку били заинтересовани, међутим, како се процес отегао а тендер искомпликовао, изашли су из тога. Пуна концентрација у пословању односиће се убудуће само на развој у оквиру Делта Ђенерали осигурања.

Фондација

Конференција за новинаре одржана је у просторијама Фондације Ђенерали у најстрожем центру Беча. Ова фондација постоји 20 година и поседује веома важне збирке уметничких дела, односно око 2.000 примерака разних дела савремене уметности.
Иначе, Ђенерали група поседује велики број некретнина – у Европи поседује око 300 зграда, од тога у Аустрији око 150 а само у Бечу има 30 зграда, на елитним локацијама у најстрожем центру града.

– Прошла година је била једна од најуспешнијих за Ђенерали групу – оценио је Велтер Штајдл. – У 2006. години обавили смо четири успешне аквизиције – у Украјини, Бугарској, Хрватској и Србији. Истовремено, у Аустрији смо купили и финансијско-осигуравајућу асоцијацију Баваг, што нам је у будућем пословању веома важно. Све то захтевало је велике инвестиције, организовање менаџмента, реструктурисање али смо упркос свим тим новинама у пословању остварили нето профит на нивоу групе у 2006. години од 8,7 одсто, рекао је господин Штајдл.

Он је оценио да су резултати веома успешни, јер је остварен нето профит, иако је било исплата високих премија осигурања због штета од прошлогодишњих поплава у Чешкој и Аустрији, а такође је инвестирано много у развој земаља централне и источне Европе.

Према речима Лучијана Цирине, Ђенерали група у Аустрији сада заузима друго место и део тржишта од 13,2 одсто. Све до прошле године друго место по тржишном учешћу у Аустрији заузимала је осигуравајућа компанија Винер Штедише, али је, после прошлогодишњег успешног пословања Ђенерали група заузела друго место, док је на првом и даље Уника група са 24 одсто тржишног учешћа.

Р. Н.

Podelite ovaj tekst: