ČETVRTA KONFERENCIJA FINANSIJSKIH DIREKTORA

Fiskalna konsolidacija ne predstavlja reformu već je to samo način da se odloži ili izbegne bankrot države. Takođe, neće doći do ozbiljnijeg rasta bez značajnijeg kreditnog rasta banaka, a tu je ključni problem visok nivo učešća problematičnih kredita, upozorio je prof. dr Dejan Šoškić

cetvrta-konferencija-finansijskih-direktoraModerna teorija rasta sugeriše da ekonomski razvoj ne može biti odvojen od socijalnog i da samo u njihovoj tesnoj sprezi možemo da obezbedimo prosperitet. Suština je da moraju simultano da se razvijaju i jedna i druga dimenzija. Zato je Srbiji neophodan moderan razvoj, zasnovan na inovativnosti i kreativnim industrijama.

Ovo je jedan od zaključaka profesora dr Nebojše Savića, predsednika Saveta guvernera Narodne banke Srbije i profesora na Fakultetu za ekonomiju, finansije i administraciju (FEFA), u uvodnom obraćanju na četvrtoj konferenciji finansijskih direktora (CFO) u Beogradu. On je na skupu održanom 28. aprila u organizaciji Comokos (Tsomokos) grupe (TGI), u saradnji sa FEFA, istakao da se Srbija trenutno nalazi u drugoj fazi kada je reč o nacionalnoj konkurentnosti, gde ključne stavke postaju povećanje efikasnosti, otvaranje tržišta, unapređenje infrastrukture i – za našu zemlju izuzetno važno – formiranje klastera.

– U najvišoj fazi konkurentnosti nalaze se najnaprednije zemlje koje svoj rast i razvoj zasnivaju na inovacijama. U Srbiji, uprkos krizi, postoje neka izolovana ostrva izuzetnosti koja mogu da predstavljaju uporišta budućeg razvoja – rekao je profesor Savić.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • VESTI IZ PRIVREDNE KOMORE SRBIJE
  • PRIVREDA OČEKUJE POZITIVNE REZULTATE ZAKONA O INSPEKCIJSKOM NADZORU Siva ekonomija problem broj jedan
  • MINISTAR RASIM LJAJIĆ U VRNJAČKOJ BANJI NAJAVIO VEĆA ULAGANJA Nove investicije oko 70 miliona dinara
  • Ministri posetili štand Dunava na Sajmu poljoprivrede
  • AKTIVNOSTI SRPSKE ASOCIJACIJE MENADŽERA – SAM Menadžeri sa članovima Fiskalnog saveta
  • POSLOVNA SAZNANJA Život je kao reka
  • VEŠTINA KOMUNIKACIJE Dobro naciljajte svoje ciljeve
  • DR VESNA MATIĆ: FINANSIJE SRPSKE (1) Kosta Cukić – otac srpskog dinara
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. juna 2015.
Podelite ovaj tekst: