REFORMA JAVNIH PREDUZEĆA: Nagazne mine javnih finansija

Snaga onih koji rade u javnim preduzećima je u tome što je veliki broj njih koncentrisan na jednom mestu. I dok se oni složno odupiru promenama, preduzeća u državnom vlasništvu za budžet predstavljaju indirektan trošak od skoro milijardu evra godišnje

nagazne-mine-javnih-finansijaKo god da se u politiku bar malo razume zna da je smanjenje plata i penzija jedna od najtežih političkih odluka. U Srbiji, izgleda, postoji nešto što je za ovdašnje političare mnogo veći izazov. Reč je o reformi javnih preduzeća i firmi u državnom vlasništvu. Bez obzira na to što je smanjenjem plata i penzija pogođeno 1,2 miliona ljudi, ispostavilo se da je mnogo teže dirnuti u javna preduzeća gde radi gotovo 200.000 ljudi. Ako će ove bolne mere pogoditi čak šest puta manje osoba nego što je to bio slučaj sa smanjenjem ličnih primanja građana i penzionera, zašto je onda sređivanje stanja u javnim preduzećima teža politička odluka?

Prema oceni Milojka Arsića, profesora Ekonomskog fakulteta, sa rešavanjem tog problema se odugovlači jer su zaposleni u javnim preduzećima dobro organizovani i imaju jake sindikate. Ali, zar nisu i oni koji rade u zdravstvu i prosveti dobro sindikalno organizovani, pa ih to nije sačuvalo od smanjenja plata, pitali smo.

– Snaga onih koji rade u javnim preduzećima je u tome što je veliki broj njih koncentrisan na jednom mestu. U tom smislu je mnogo lakše organizovati bilo kakvu akciju. U Kolubari, na primer, radi nekoliko hiljada ljudi – objašnjava Arsić svoj stav.

Prema memorandumu ekonomske politike, koji je naša Vlada potpisala sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), Srbija uveliko kasni sa sprovođenjem reformi u javnim preduzećima. Do kraja marta trebalo je da bude usvojen plan finansijskog restrukturisanja Elektroprivrede Srbije (EPS), a struja je 1. aprila, po dogovoru, trebalo da poskupi za 15 odsto. Prema sadašnjim najavama, taj posao će biti završen 1. jula.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • VESTI IZ PRIVREDNE KOMORE SRBIJE
  • PRIVREDA OČEKUJE POZITIVNE REZULTATE ZAKONA O INSPEKCIJSKOM NADZORU Siva ekonomija problem broj jedan
  • MINISTAR RASIM LJAJIĆ U VRNJAČKOJ BANJI NAJAVIO VEĆA ULAGANJA Nove investicije oko 70 miliona dinara
  • Ministri posetili štand Dunava na Sajmu poljoprivrede
  • AKTIVNOSTI SRPSKE ASOCIJACIJE MENADŽERA – SAM Menadžeri sa članovima Fiskalnog saveta
  • POSLOVNA SAZNANJA Život je kao reka
  • VEŠTINA KOMUNIKACIJE Dobro naciljajte svoje ciljeve
  • DR VESNA MATIĆ: FINANSIJE SRPSKE (1) Kosta Cukić – otac srpskog dinara
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. juna 2015.
Podelite ovaj tekst: