GAETANO MASARA, DŽENERAL ELEKTRIK: Industrijski internet kao revolucionarni koncept

U Srbiji vidimo sjajne prilike i želimo da budemo više od provajdera tehnologije i softvera. Želimo da budemo pravi partner Srbiji i zato u junu organizujemo u Beogradu susret sa srpskim kompanijama koje su naši trenutni i potencijalni dobavljači. Želimo da istražimo mogućnosti za njihovo uključivanje u globalni lanac dobavljača kompanije GE

Gaetano Masara

Gaetano Masara

Kompanija GE (General Electric, GE), najveći svetski dobavljač infrastrukturne tehnologije, nagrađena je na sajmu obnovljive energije “RENEXPO Western Balkans”, održanom 22. i 23. aprila u Beogradu, priznanjem “Outstanding Technology” – za svoje softversko rešenje “Real-Time Operational Intelligence”. Ovaj proizvod deo je šire strategije koju je Dženeral Elektrik počeo da implementira pre samo nekoliko godina i koja se fokusira na koncept nazvan “Industrijski internet”.

– Industrijski internet je set softvera, odnosno veštačke inteligencije koja povezuje ljude sa mašinama (hardverom), kao i različite delove opreme međusobno sa ciljem da se unaprede njihove performanse. U našem slučaju, pošto se Dženeral Elektrik bavi infrastrukturom, da se unaprede performanse elektrana, opreme za eksploataciju i proizvodnju nafte i gasa, za prenos i distribuciju električne energije, motora za avione i mnoge druge. Dakle, glavni izazov danas više nije unaprediti performanse i pouzdanost opreme u fizičkom smislu, kroz unapređenje mehaničkih delova, već učiniti ovu opremu inteligentnom – objašnjava Gaetano Masara, direktor Dženeral Elektrika za jugoistočnu Evropu.

U razgovoru za Magazin Biznis, koji smo vodili tokom njegove posete sajmu u Beogradu, Masara kaže da suštinu prilično revolucionarnog koncepta “Industrijskog interneta” čini prikupljanje podataka, njihovo skladištenje i analiziranje sa ciljem predviđanja budućeg ponašanja mašina.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • VESTI IZ PRIVREDNE KOMORE SRBIJE
  • PRIVREDA OČEKUJE POZITIVNE REZULTATE ZAKONA O INSPEKCIJSKOM NADZORU Siva ekonomija problem broj jedan
  • MINISTAR RASIM LJAJIĆ U VRNJAČKOJ BANJI NAJAVIO VEĆA ULAGANJA Nove investicije oko 70 miliona dinara
  • Ministri posetili štand Dunava na Sajmu poljoprivrede
  • AKTIVNOSTI SRPSKE ASOCIJACIJE MENADŽERA – SAM Menadžeri sa članovima Fiskalnog saveta
  • POSLOVNA SAZNANJA Život je kao reka
  • VEŠTINA KOMUNIKACIJE Dobro naciljajte svoje ciljeve
  • DR VESNA MATIĆ: FINANSIJE SRPSKE (1) Kosta Cukić – otac srpskog dinara
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. juna 2015.
Podelite ovaj tekst: