МЛАДИ ПОВРАТНИЦИ У СРБИЈУ ШИРЕ ИДЕЈУ ЦИРКУЛАРНЕ ЕКОНОМИЈЕ: Повезује оне који имају са онима који немају

Млади људи школовани у иностранству, по повратку у домовину осмислили онлајн платформу Донорум која спаја донатора са онима којима је храна потребна. Вишак хране и намирница, једним кликом може да оде до хуманитарних организација уместо на отпад

Стефан Живић, Филип Кривокапић, Гордана Јовановић и Томас Момчиловић (слева, надесно)

Онлајн платформа Донорум спаја донаторе: произвођаче, трговинске ланце или фирме за дистрибуцију хране, са корисницима – хуманитарним организацијама под чијим кровом социјално угрожени траже помоћ, и неретко су им адреса за једини дневни оброк.

Функционалну апликацију за донирање хране креирали су млади, повратници са школовања у иностранству у Србију, чији је просек година тек 24!

Идеју о првој српској PKI – Public kitchen infrastructure апликaцији, међу другарима је пре две године раширио Филип Кривокапић који се током студирања економије у Ирској сусрео са светски познатом апликацијом сличне мисије Food Cloud. Са њим у тиму су Томас Момчиловић, који је 2018. године био на студијама у Холандији, Гордана Јовановић, географ са дипломом факултета БУ и у том тренутку студенткиња инжењерства за заштиту животне средине у француском Лилу, и Стефан Живић.

– О свему смо најпре „разговарали” мејловима. Конкретнији корак направили смо када смо се вратили у домовину. Преко пријатеља упознали смо Илију Веселиновића, програмера из Краљева, и после неколико месеци рада Донорум је постављен на веб 2019. године, прича Гордана Јовановић. Тада су основали удружење. У међувремену, прикључује се Илијина девојка Звездана Мутаповић, студент сликарства, са задужењем за дизајн и свим визуелним решењима.

Прва донација преко Донорума обављена је прошле јесени. Компанија Имлек даровала је млеко двема организацијама: „Дуга” из Новог Сада која помаже зависницима у борби са психоактивним супстанцама и организацији „Чаролија” из Гроцке у чијем су фокусу деца и сиромашне породице.

Циљ им је био од почетка, наставља Гордана, да у својој земљи примене оно што су видели да добро функционише у државама где су студирали.

Донорум је креиран тако да ради у складу са принципима циркуларне економије. Најпре, представља спону између оних који имају и оних којима је храна потребна. Економски бенефит остварује кроз спречавање да произведена храна заврши на отпаду; смањује трошкове за њен отпис или уништавање.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ПРОЈЕКАТ ОТП БАНКЕ ЗА ИНОВАТИВНЕ ПОДУХВАТЕ: Генератор подстиче предузетнички дух
  • КРЕДИТНА ЛИНИЈА ЗА БОЉИ ПРИСТУП ФИНАНСИРАЊУ ПРИВАТНИХ ПРЕДУЗЕЋА: За МСП у Србији, преко Интезе 15 милиона евра од ЕБРД
  • Следећи број Економетра излази 7. априла 2020.
Podelite ovaj tekst: