COVID-19 – GOSPODAR VREMENA I PROSTORA 2020.: Letovanje u Hrvatskoj u doba korone

Od početka godine, moj plan letovanja doživeo je puno rekalkulacija rute. Kao da je GPS života „zabagovao“, pa je pitanje – GDE IDEŠ NA LETOVANJE – postalo pobednik u kategoriji – pitanje za milion dolara.

Tužni letnji prizori: Restorani na Korčuli bez gostiju

Od kad sam iz Italije u junu krenula ka Srbiji, prvi dani u Beogradu su bili kao vožnja na rolerkosteru – brojni poslovni i privatni sastanci. Međutim, kako je ovogodišnji gospodar prostora i vremena – COVID – ozbiljan protivnik, morala sam da usporim. Shvatila sam da će mi ta, nepredvidiva i neobuzdana činjenica, cele godine škrabati po planeru. Odmorila sam par dana, restartovala um, shvatila šta mi odgovara, proverila šta je izvodljivo i preuzela kormilo. Pravila su u redu, dok su na moj način.

Ove godine, shvatila sam da moram imati plan A-B-C. Pratila sam informacije, razrađivala strategije i primenjivala šta je moglo. Jedini parametar je bio da u tom planu nađem moju verziju sreće. Opcije su bile: kuća na selu u planinskom delu Srbije; apartman pored mora u Grčkoj sa prijateljima; letovanje u porodičnoj kući na Korčuli; povratak u Italiju – vožnja bicikla, obilazak jezera i planinarenje. I pustila sam da COVID odluči.

Izbor je pao na Hrvatsku. Avionom Beograd – Split. Malo detaljnije kontrole dokumenata bile su na polaznom aerodromu (inače, posedujem dva pasoša – srpski i hrvatski). Sunčan dan. Bez prodaje obroka u avionu. Niti “free shop” artikala. Let pod maskama je trajao sat vremena. Ako se skine maska sa lica, stjuardesa ljubazno opomene sve putnike da su maske obavezne tokom čitavog trajanja leta. Nisam još usavršila kako se pije voda sa maskom, ali verujem da će do kraja godine i taj patent izmisliti. Dali su nam da popunimo formular u avionu za carinu, sa osnovnim podacima. Nakon redovnih dezinfekcija ruku, usledio je ulazak u aerodromsku zgradu i obavezno nošenje maski, sve do izlaza.

Piše: Hrvatsko primorje, jula 2020. specijalno za MB Marina Lazarević, poslovni konsultant

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • JELENA GALIĆ, PREDSEDNICA IZVRŠNOG ODBORA AIK BANKE: Digitalni servisi su velika prednost u uslovima pandemije
  • PRERADA NAFTE U 21. VEKU: Kako domaća rafinerija uspeva da drži korak sa evropskim
  • JELENA RISTIĆ, DIREKTORKA ZA TRŽIŠTA SRBIJE, CRNE GORE I BIH U KOMPANIJI MASTERCARD: Dolazak Apple Pay-a važan za rast bezgotovinskih plaćanja u Srbiji
  • SAŠA LEKOVIĆ, IZVRŠNI DIREKTOR TEHNIKE TELENORA: Telenor mreža među Top 30 najboljih na svetu
  • BIZNIS FORUM: LETNJI VIVALDI FORUM MOKROGORSKE ŠKOLE MENADŽMENTA
  • BIZNIS DODATAK: ANKETA MAGAZINA BIZNIS O ZNAČAJU BRENDA:
  • CONTINENTAL U SRBIJI NAJAVLJUJE NOVU INVESTICIJU: Do kraja ove godine u Novom Sadu savremena fabrika
  • FIRMA “RISH SHOES” IZ TOPOLE – KANDIDAT ZA ŽIG “ČUVARKUĆA”: Od „oficirki“ do izvoza modne obuće
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. septembra 2020.
Podelite ovaj tekst: