DRAGANA STANIĆ: Plaćanje mobilnim telefonom će potisnuti kartice

Da bi trgovac prihvatao instant plaćanja, ne treba mu skupa infrastruktura kartičnog poslovanja niti POS terminal na koji plaća mesečnu zakupninu. Dovoljan je samo mobilni telefon, jer su banke pripremile i mobilne aplikacije koje će trgovcima omogućiti da jednostavno i sa nižim troškovima prihvataju instant plaćanja. Tako će i prodavci na pijaci moći da naplaćuju prodaju svojih proizvoda

Dragana Stanić: NBS posebnu pažnju
posvećuje formiranju naknada

Interesovanje preduzeća koja izdaju značajan broj mesečnih računa za primenu NBS IPS QR koda na štampanim računima je veliko. Javno-komunalna preduzeća i ustanove lokalnih samouprava su veoma aktivni u pripremi NBS IPS QR kodova za štampanje na svojim fakturama koje NBS u saradnji sa bankama proverava radi njihove ispravnosti. S obzirom na to da vlada veliko interesovanje i građana za ovaj vid plaćanja, koji ne zahteva velike izmene u poslovnim procesima preduzeća, očekujemo da će se NBS IPS QR kod naći na gotovo svim računima ovog tipa koji se izdaju u Srbiji zbog izuzetnog komfora pri plaćanju, najavljuje za Magazin Biznis Dragana Stanić, viceguverner Narodne banke Srbije.

Među prvim preduzećima koja su implementirala NBS IPS QR kodove na svojim računima su JP Elektroprivreda Srbije, JKP Infostan tehnologije, Telekom Srbija a.d., VIP mobile, Telenor i brojna druga javna preduzeća i ustanove, oko 80, širom Srbije. Prema rečima viceguvernera NBS, centralna banka je preduzela aktivnosti na uključivanju svih velikih trgovinskih lanaca u Srbiji u proces omogućavanja instant plaćanja na njihovim prodajnim mestima.

– U razgovorima smo naišli na pozitivan stav i zainteresovanost da se instant plaćanje primeni u svim vodećim trgovinskim lancima koji imaju značajno učešće na našem tržištu. Proces implementacije novog instrumenta plaćanja kod velikih trgovaca nešto je složeniji i zahteva vreme, ali je jedan broj ovakvih trgovaca već pokrenuo aktivnosti oko uvođenja instant plaćanja. Prvi trgovci koji su omogućili instant plaćanje NBS IPS QR kodom su: Mercator S d.o.o. – u svim prodajnim objektima Mercator, Roda и Idea (preko 1.500 naplatnih mesta) i izdavačka kuća „Laguna“ na svojoj internet prezentaciji.

• Da li bi još neki uslovi trebalo da se ispune da bi se pokrenulo tržište za masovnu upotrebu ovog instrumenta na internet prodajnim mestima?

– Potrebno je, pre svega, da se banke koje pružaju usluge prihvatanja platnih kartica na internetu, angažuju na akviziciji trgovaca koji imaju svoje internet prodavnice. I u interesu trgovaca je da ubrzaju taj proces zbog nižih troškova prihvatanja, jednostavnosti primene – novac od prodaje robe i usluga je u nekoliko sekundi na računu trgovca. NBS je takođe posebno posvećena edukaciji i adekvatnom informisanju trgovaca.

Foto: Tanjug

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • JELENA GALIĆ, PREDSEDNICA IZVRŠNOG ODBORA AIK BANKE: Digitalni servisi su velika prednost u uslovima pandemije
  • PRERADA NAFTE U 21. VEKU: Kako domaća rafinerija uspeva da drži korak sa evropskim
  • JELENA RISTIĆ, DIREKTORKA ZA TRŽIŠTA SRBIJE, CRNE GORE I BIH U KOMPANIJI MASTERCARD: Dolazak Apple Pay-a važan za rast bezgotovinskih plaćanja u Srbiji
  • SAŠA LEKOVIĆ, IZVRŠNI DIREKTOR TEHNIKE TELENORA: Telenor mreža među Top 30 najboljih na svetu
  • BIZNIS FORUM: LETNJI VIVALDI FORUM MOKROGORSKE ŠKOLE MENADŽMENTA
  • BIZNIS DODATAK: ANKETA MAGAZINA BIZNIS O ZNAČAJU BRENDA:
  • CONTINENTAL U SRBIJI NAJAVLJUJE NOVU INVESTICIJU: Do kraja ove godine u Novom Sadu savremena fabrika
  • FIRMA “RISH SHOES” IZ TOPOLE – KANDIDAT ZA ŽIG “ČUVARKUĆA”: Od „oficirki“ do izvoza modne obuće
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. septembra 2020.
Podelite ovaj tekst: