Цветни поглед на свет

Оснивач и директорка Рада Татић својевремено напустила посао стјуардесе и родитељску кућу у Француској да би у Србији створила Телефлору. Српски цвећари кандидати за умрежавање у светску организацију за доставу цвећа

cvetni-biznisРаду Татић упознали смо давне 1989. године када се упустила у један овде потпуно непознат посао – слање цвећа, по жељи наручилаца, у најудаљеније градове света. Разуме се, у градове тада још јединствене СФРЈ. Њена скромна цвећара, у новом пословном центру на Зеленом венцу, била је укључена у међународну мрежу Телефлора коју чини 185 земаља чланица.

Велике амбиције и посебан рафинман за овај изузетан посао прекинули су ратови, санкције, бомбардовање… Млада жена је, упркос свему, остала посвећена овом напорном послу који није напуштала ни у временима када је у земљи владао потпуни хаос. Стрпљиво и упорно је чекала тренутак када ће све катастрофе остати ружна прошлост. Данас је Рада Татић директорка Телефлоре у којој је, осим ње, запослено још 12 људи: аранжери, достављачи, секретари, рачуновођа. У прелепом амбијенту, какав се може и очекивати од оних који усрећују људе само једним цветом, или скупим најмаштовитије обликованим аранжманима, упућених на адресе у 185 земаља света, Рада Татић усавршава бизнис који је за њу много више од зараде.

Према њеном уверењу, првенствено је битно ширење лепоте, доброте, љубави и радости давања. На минијатурним, креативно осмишљеним проспектима прочитаћете да сте “добродошли у Телефлорин свет тајанственог говора цвећа, љубави и радости давања”.

Награда као подстицај

У којој мери је Рада Татић овај јединствени бизнис осмислила, разрадила и усавршила у складу са стандардима Извршног одбора (броји четири члана) и оних 185 земаља, већ умрежених у светску Телефлору, потврђује и недавно уручена награда у Берлину нашој Телефлори која је, на тај начин, проглашена најбољим (малим) агентом међународне мреже. Читаоце Економетра изненадиће детаљ да ову велику породицу Телефлориних централа повезује много заједничких елемената, али само за њих карактеристичан је изостанак конкуренције.

– Ми се радујемо сваком успеху својих колега у свету. Што већи број цветних поруџбина буду имали, више посла ће и све централе широм света имати. Наша међународна породица има исте циљеве и представља свет у малом. Идеја водиља нам је да ширимо лепоту и радост поклањања цвећа – каже Рада Татић.

На питање који су принципи пословања на којима се заснива активност Телефлоре, Рада Татић одговара:

– На првом месту, професионалност, велика посвећеност клијенту и јединственост на тржишту. Наш клијент је краљ. Његова сатисфакција, жеља да обрадује цвећем за нас је инспирација, његово поверење – подстицај, давање је наша заједничка радост. Наш мото је ширење радости, љубави и лепоте, буђење емоције најсуптилнијим говором цвећа, као и буђење цветне културе на нашим просторима. Улепшати и олакшати живот нашем клијенту јесте циљ сваког запосленог у Телефлори. Можда звучи чудно, али нама новац није првенствени циљ коме тежимо. Новац је, разумљиво, неопходан да би се послале топле поруке љубави и радости, али је примарно приближавање људи посредством цвећа, подстицања “цветног погледа на свет” и буђења цветних радости.

Спортисти најбројнији примаоци

Осим што се у Телефлори наручују цветови и аранжмани поводом рођендана, венчања, годишњице брака, Дана заљубљених, Осмог марта и других свечаних прилика, честе и бројне су пошиљке маштовитих аранжмана које девојке шаљу својим спортским миљеницима. То се посебно чини кад се освоје нека вредна признања, трофеји и медаље, што је био случај са нашим ватерполистима, недавно, кад су освојили Европски шампионат.
Девојке обавезно стављају своје визит карте у пошиљку, вероватно очекујући да им се спортисти-љубимци јаве телефоном. Очигледно је да су и мушкарци постали примаоци цвећа и аранжмана, којим се изражава љубав или наклоност нежнијег пола.

“Цветни поглед”, метафорично, означава благост и душевну лепоту коју, према речима директорке Телефлоре, треба пробудити у сваком човеку. Мото Телефлоре је да ништа материјално не може да замени дар учињен драгим особама и пријатељима поруком у облику само једног цвета, или скупог аранжмана.

– Ми сматрамо својом обавезом ширење естетске димензије живљења и подстицај хуманости – посебно истиче Рада Татић.

Посао за креативне

Шта је битно да бисте постали један од агената широко распрострањене цветне светске организације?

– Првенствено је важно бити професионалац, веровати у заједнички успех и желети најбоље за клијента, затим испоручити на време квалитетан и јединствен цветни аранжман на жељену адресу. У нашем послу то значи да сте се потпуно посветили цвету, да гајите неизмерну љубав према њему, али и да развијате урођену креативност за стварање цветних уметничких дела.

Каквог су образовног профила људи запослени у Телефлори?

– У нашој “цветној радионици” раде млади људи који имају посебну наклоност према цвећу, са израженим креативним способностима, а верују да су – у право време на правом месту. Не морају поседовати дипломе пејзажног архитекте, или инжењера хортикултуре, али треба да су спремни – за уметничка дела. Неопходно је да знају стране језике и да њихов таленат развијамо. Као и у свим другим областима, мењају се трендови у цветном дизајну, па је зато обавезно присуство светским семинарима.

Спонзор хуманих акција

Телефлора је присутна у разним свечаним приликама својим аранжманима, али је све чешће и спонзор многих хуманих акција. Сазнајемо, међутим, да тако угледна фирма не успева да пронађе правог PR стручњака?

– Дух Телефлоре је врло специфичан, као и сама организација посла и наше појављивање у јавности, те и позиција PR менаџера захтева особу којој је Телефлора блиска.

Тренутно у Телефлори разрађују пројекат умрежавања 150 цвећара у Србији, које би, уколико задовоље све услове, званично постале чланице Телефлоре YU. За стицање ове значајне позиције неопходно је задовољити прописане стандарде који, између осталог, подразумевају квалитет услуге, избор цвећа и примену нових стилова аранжирања. Аранжери Телефлоре ће одлазити у цвећаре широм земље, обучавати запослене да негују естетику, држати семинаре. Успеће они који задовоље постављене стандарде.

Успехом српске Телефлоре директорка Рада Татић сматра и то што је посао разрађен у тој мери да услуге ове угледне фирме користи 15.000 сталних и повремених наручилаца, међу којима многе угледне фирме, познате личности из света филма, позоришта, спорта… и многи појединци који уживају у ширењу „цветних радости“.

Српска Телефлора осмислила је и посебне аранжмане који се праве у складу са хороскопским знаком у коме је рођен прималац цветне поруке.

„Цветоскоп“ садржи уметнички раскошно аранжиране цветне дизајне, који својом лепотом освајају примаоца. Тако ће аранжман у знаку Овна, на пример, својим “разбарушеним стилом и смишљеном хаотичношћу пренети животни жар страственој и јакој нарави примаоца”. Рођенима у знаку Лава припашће “помпезан аранжман који исијава радост живота и симболише моћ и власт, сунце и злато у игри.”

И тако редом, цвеће креирано на најмаштовитији начин, шаље се на адресе многих људи у свету, са жељом да приме поруку нежности, радости, љубави и “цветног погледа на свет”.

Има ли романтичнијег и лепшег посла?!

О. Васиљевић

Podelite ovaj tekst: