DA LI JE OVO GODINA OPORAVKA ILI PROPADANJA SRPSKE PRIVREDE: Katastrofičari su bili u pravu

Situacija sve više podseća na drugu polovinu 2008. godine, jer, baš kao i na početku svetske krize, sada ponovo opada prodaja osnovnih metala, nemetalnih minerala, prehrambene i mašinske industrije. Ponovo slabi i kupovna moć građana, ali i promet robe u trgovini na malo

Koga god da od privrednika sretnem i s kim god da razgovaram, naročito u unutrašnjosti Srbije, sve im je pod hipotekom i svi su u dugovima. Ovim rečima Milan Knežević, vlasnik konfekcije „Modus“, odgovara na pitanje da li je 2011. – godina oporavka ili propadanja srpske privrede. „U prvoj polovini godine kada sam upozoravao da je stanje u privredi katastrofalno, svi su me optuživali da širim katastrofične poruke i da dramim, jer su iz Vlade u to vreme stizale optimistične prognoze“, kaže naš sagovornik. Nažalost, ekonomska realnost još jednom je pesimistima dala za pravo. Pre nekoliko nedelja, tokom pregovora sa Međunarodnim monetarnim fondom, procena ekonomskog rasta za ovu godinu smanjena je sa tri na dva odsto.

Ovo što se sada događa, uveren je Knežević, najbolji je dokaz da je pesimista u stvari optimista sa iskustvom. Pre nekoliko meseci kada su ovdašnji državni zvaničnici isticali kako nas ove godine očekuje ekonomski rast od tri odsto, Knežević je pitao ko će taj rast da obezbedi ako je privreda pred kolapsom, a 28.000 firmi je izašlo iz sistema poreza na dodatu vrednost.

– Smanjenjem očekivane stope ekonomskog rasta samo je uvažena ekonomska realnost – ocenjuje naš sagovornik. – Korekcija od 30 odsto je ogromna, ali bojim se da je i takvo očekivanje preambiciozno. Biće dobro ako ovu godinu završimo u plusu. Strahujem da je pred nama godina privredne katastrofe. S obzirom na to da subvencionisanih kredita za privredu dogodine neće biti, moja procena je da će se docnje u vraćanju zajmova udvostručiti, jer već sada najveći deo privrede uopšte nije više kreditno sposoban, smatra naš sagovornik i dodaje da trenutno ne vidi nijedan signal oporavka.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: