PAOLO TOSKI, ITALIJANSKA AMBASADA: Odlično sarađujemo, čak i u vreme krize

Očekujem da do kraja godine oborimo sve dosadašnje rekorde. Prema našim procenama, trgovinska razmena bi mogla da dostigne tri milijarde dolara, što je više nego ikad. Napominjem, da se sve to događa u vreme krize. To samo pokazuje koliko dobro bismo sarađivali da ekonomske vode nisu uzburkane

Paolo Toski

Italijani su najveći kupci srpske robe, bez obzira na to što se svet suočava sa novim talasom ekonomske nestabilnosti. Vaš izvoz u Italiju veći je nego u istom periodu prošle godine, kaže Paolo Toski, šef ekonomskog odeljenja Italijanske ambasade, na početku razgovora za Magazin Biznis.

– Tokom skorašnje dvodnevne posete Paola Romanija, italijanskog ministra za ekonomski razvoj Italije, razmatrano je koliko su jaki naši ekonomski odnosi, čak i u trenutku globalne ekonomske nestabilnosti. Italija veruje u mogućnost saradnje sa Srbijom. Podatak da je naša spoljnotrgovinska razmena u prvih sedam meseci za 23 odsto veća nego lane je veoma ohrabrujući.

• Šta je kumovalo tom rastu?

– Postoji nekoliko razloga, naravno. Ali, bitno je da naše kompanije nisu obeshrabrene onim što se dešava na globalnom tržištu. Kompanije, poput Banke Inteza, Benetona, Fijata, ali i mala i srednja preduzeća u ovom slučaju imaju nešto zajedničko. Povećali su svoje poslovne aktivnosti i to tako što su prilike za ulaganja tražili gledajući prema tržištima u razvoju.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: