ISKOSA GLEDANO: Banka koju nisu izdržali ni putari

 

Povodom otvaranja nekog spomen-parka gospođi Borki Vučić začela se, mada se nije i sasvim primila, diskusija o tome zaslužuje li takvu čast ta Miloševićeva bankarka. I da li je dozvoljeno koalicionom partneru stranke koja je ipak vrtela Karadžićeve volove, da odaje park-počast bankarki koja je vrtela Miloševićeve pare?

Piše: Ruža Ćirković

To mu pitanje ne bi bilo postavljeno da smo sada negde u junu-julu 2008. godine, ali sedam-osam meseci pred nove izbore može da bude načeto. Mada nema veće politike od ekonomije, što pokazuje i slučaj gospođe Vučić, da ostavimo politiku – političarima. Gospođa Vučić je živela dovoljno dugo da bude i Miloševićeva, ali ne samo Miloševićeva bankarka. Uzmimo da tu činjenicu ne treba posebno dokazivati. Da se podrazumeva. Moglo se ovo pitanje postaviti i obrnutim logičkim sledom: pored toga što je bila Miloševićeva bankarka, da li je gospođa Vučić bila i loša bankarka? Da li je to posebno bila u svetlu aktuelnih događaja u svetskom finansijskom i monetarnom sistemu? U sistemu u kome države i centralne banke masovno kreću u štampanje para, kako bi i preko inflacije likvidirale ogromne državne dugove od kojih su neki nastali i u svrhu finansiranja ratova širom sveta? Kako nas je lepo poučio među nama rado slušani, čitani, pa ako može i viđani Džozef Štiglic. Da li je Miloševićev bankarski sistem radio bilo šta drugo? Nešto bitno različito od toga? Dobro, poslovica kaže da ono što je dozvoljeno caru ne pristoji robu, ali 21. vek je vreme demokratskih standarda od kojih su među najbitnijima da su svi jednaki pred zakonom i da je svaka diskriminacija zabranjena. Dakle, okrugli stolovi se prave povodom kontroverznih ličnosti različitog i značaja i nivoa kontroverzi. Bilo bi zanimljivo da za nekim okruglim stolom viđeni ekonomisti elaboriraju pitanje: da li je Borka Vučić bila loša bankarka.

Banke su u vreme Slobodana Miloševića bile loše, a nisu bile baš dobre ni pre njega. Dokaz za to je da nisu mogle da vrate građanima novac koji su im ovi poverili, pa su svoje obaveze na čelu sa državom zamrzle (stara devizna štednja), a često su gonile svoje sitne klijente da šipče uzduž i popreko Beogradom dok u nekoj od filijala slučajno ne nabasaju na par novčanica svoje tek na račun legle plate. Da li su danas banke u Srbiji dobre? Odnosno služe li svojoj osnovnoj svrsi?

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: