PROF. DR MIROSLAV PROKOPIJEVIĆ: Platićemo mnogo veći ceh krize nego što bismo morali

Do izbora će biti mešavina stagnacije ili vrlo blagog pogoršanja osnovnih pokazatelja: BDP, zaposlenost, inflacija, trgovinski bilans, tekući račun, deficit, javni dug. Stanje će nastaviti malo brže da se pogoršava u drugoj polovini 2012, izuzev ako ne dođe do nekontrolisanog raspada evro zone

Miroslav Prokopijević

U Srbiji danas ima nešto tržišta, ali je ono prigušeno, resursi su blokirani ili vrlo kontrolisani. Političari su hteli tržište koje kontrolišu, i to je za njih dobro, ali je problem što to ne valja za investitore i druge poslovne ljude, kao ni za potrošače.

Ovako je Miroslav Prokopijević, direktor Centra za slobodno tržište, odgovorio na pitanje Magazina Biznis o tome kakvo je stanje u srpskoj ekonomiji sada, krajem 2011. godine i kakvo smo, zapravo, tržište dobili. U intervjuu za naš časopis dr Prokopijević govori o lošem bilansu dosadašnje tranzicije, promašajima političkih elita, aktuelnim ekonomskim problemima i upozorava da, nažalost, nema izgleda da će u skorije vreme nešto biti promenjeno nabolje.

• Šta obeležava srpsko tržište danas?

– Situaciju obeležavaju, generalno, nereformisano poslovno okruženje i država. To za posledicu ima neke pojave koje neizbežno prate takvo stanje: malo ulaganja, visoka nezaposlenost, zatvoreno tržište sa dominacijom monopola i kartela. Ali, ima i nekih stvari koje nisu nužne ili bar ne u toj meri – nelikvidnost, visok udeo nenaplativih kredita, visoka inflacija, rast dugova, prevelika regulacija.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: