DANA POPOVIĆ, EKONOMSKI FAKULTET: Kakve su nam reforme potrebne

Osnovna reforma koja je ovde potrebna jeste reforma sudstva. Kompetentno i nezavisno sudstvo. Da svako zna da može nepravdu brzo i efikasno da reši na sudu. Dalje, da svako ko ne plaća svoje obaveze, iste godine odlazi u stečaj – pa izvolite 

Dana Popović

Dana Popović

Tužna je sadašnja ekonomska slika Srbije. Nije došlo do reformskog zaokreta Srbije ka tržišnoj ekonomiji. Na tržištu, u zdravoj privredi, učestvuju samo oni koji posluju sa profitom – ostali odlaze u stečaj, restrukturisanje, bankrot… Ovaj proces se odvija po automatizmu, niko to ne može da izbegne. A Srbijom vladaju “zombi-firme”, i privatne i državne! Takve firme, koje ni u jednom tržišnom ambijentu ne bi postojale, čine više od 60 odsto privrede Srbije, pa stvarno – o kojoj mi to tržišnoj ekonomiji govorimo?

Ovako je Dana Popović, profesor na beogradskom Ekonomskom fakultetu, odgovorila na naše pitanje koje je glasilo: Kakva je sadašnja ekonomska slika Srbije. U intervjuu za Magazin Biznis (9. septembra) profesorka Popović ističe da ne vidi reformske poteze ove srpske Vlade, osim donetog Zakona o radu, ali da to ne rešava naše goruće probleme – prezaduženost i opasnost od bankrota države.

– Naši problemi nisu nastali zbog ekonomske krize. Ni pre krize niko o tržišnom ambijentu nije razmišljao! To nije bio ničiji cilj, nijedne vlade, nijednog ministarstva privrede, nijednog premijera. Njima su najvažniji ekonomski savetnici – upravo ti, gubitaši, koji se rado prihvataju tih, savetničkih mesta, da bi sebi obezbedili još koji kredit, koji nikada neće vratiti – kaže Dana Popović.

• A kako ocenjujete reformske poteze aktuelne vlasti Srbije?

– Ne vidim nikakve reformske poteze. Vidim Štros Kana i Guzenbauera, vidim Radulovića i Krstića – pa ih onda više ne vidim. Slušam najave i obećanja, koje se nikada ne realizuju. Evo, juče baš čitam u novinama, kažu – ništa od najavljenih smena u avgustu… A premijer je lično, krajem jula (na čuvenoj sednici u Nišu) najavio da će za mesec dana biti promenjeno 70 odsto menadžmenta u javnim preduzećima. I kako onda da im čovek veruje? Ovo je najmanje dvadeseto izigrano obećanje.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

 • MINISTAR VUJOVIĆ, GOST AMERIČKE PRIVREDNE KOMORE: Budžet pod lupom
 • OD 13. DO 16. OKTOBRA DVA MEĐUNARODNA SAJMA – ENERGETIKE I EKOLOGIJE: Zelena energija na Beogradskom sajmu
 • ŠTA NUDI SOFTVER „MANAGE TOOLS“ ZA UNAPREĐENJE POSLOVANJA: Sve se može izmeriti
 • DR BOJAN LALIĆ, DIREKTOR DEPARTMANA ZA INDUSTRIJSKO INŽENJERSTVO I MENADŽMENT, FAKULTET TEHNIČKIH NAUKA, UNIVERZITETA U NOVOM SADU: Zanimanje budućnosti
 • SАRАDNJA NАRODNOG MUZEJА U BEOGRАDU, BRITISH COUNCIL-А I BANKE INTEZA: Otvorena izložba “Henri Mur – grafičar”
 • SVEČANO OBELEŽEN DAN OPŠTINE VRNJAČKA BANJA: Kraljica banjskog turizma
 • MESEC NOVEMBAR U ZNAKU MEĐUNARODNOG SAJMA NAMEŠTAJA: Nameštaj i saveti za uređenje stana
 • USPEŠNA SARADNJA SRBIJE SA AZERBEJDŽANOM: Značajan uzlet novih ekonomija
 • VESTI IZ PRIVREDNE KOMORE SRBIJE: Ne čekati rešenja sa strane
 • NIK VREDEN: PROFIT BREND (4): Osluškujte iskustva kupaca
 • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. oktobra 2014.
Podelite ovaj tekst: