ДЕЈАН ДЕЛИЋ: Имаћемо најповољнији споразум са ЕЕУ

Очекујемо да ћемо на тржиште Евроазијске економске уније, чије су чланице Русија, Белорусија, Казахстан, Јерменија и Киргистан, највише извозити производе вишег и финалног степена обраде, механизацију, семенску робу, саднице, воће, поврће, а постоје шансе и за извоз кондиторских производа. Извозићемо медицинске, фармацеутске и производе од гуме. Могућ је и пласман производа од дрвета, текстила и одеће. Зато наши извозници треба добро да упознају правила трговања, да се удружују и да поседују стандарде квалитета

dejan-delicЕвроазијска економска унија (ЕЕУ), чије су чланице Русија, Белорусија, Казахстан, Јерменија и Киргистан, недавно је формирала радно тело за почетак преговора са Србијом о успостављању јединственог трговинског режима. Преговори треба да почну почетком следеће године, а очекује се да би споразум требало да буде потписан до краја следеће године. Србија има билатералне, односно појединачне споразуме о слободној трговини са Русијом, Белорусијом и Казахстаном, а ускоро ће, у оквиру сарадње са ЕЕУ, имати један заједнички споразум још и са Јерменијом и Киргистаном. У оквиру тржишта ЕЕУ, Русија има за нас приоритетан значај – истиче Дејан Делић, координатор Центра за сарадњу са Руском Федерацијом у Привредној комори Србије, у разговору за Економетар.

Он наглашава да је за сада 99,5 одсто робе ослобођено царине, те да ће се тражити даља либерализација непреференцијалних производа, као што су сиреви, дувански производи, као и реалне квоте за шећер.

– Нашој привреди се отвара тржиште од 182 милиона људи и то доприноси јачој инвестиционој привлачности Србије. Пласман српских производа на тржиште ЕЕУ је изазов за наше привреднике, али треба прећи пут до потрошача дуг чак две и по хиљаде километара – наглашава Делић.

Колики је значај споразума Србије са ЕЕУ?

– Ниједна држава у свету, осим Србије, неће имати овако либералан споразум. На тржиште ЕЕУ моћи ћемо да пласирамо робу у вредности од око милијарду и по долара, само у првој години након потписивања споразума. Споразум je један од најважнијих адута које наша земља има у привлачењу страних улагања. Западној Европи смо битни, јер организовањем производње преко нас може да изађе на тржиште ЕЕУ, док руски инвеститори преко Србије могу да имају отворена врата ка ЕУ, јер Србија има више од 15 потписаних споразума о стабилизацији и придруживању.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • Фијат и даље највећи извозник у Србији
  • Раст тржишта финансијског лизинга
  • Апатинска пивара донирала 26 алкометара
  • „Нова енергија“ у новом погледу на свет
  • ВЕСТИ ИЗ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ: РЕГИОНАЛНЕ ПОСЕТЕ ПРЕДСЕДНИКА ПКС МАРКА ЧАДЕЖА
  • РИЧАРД ТЕМПЛАР: Потребне су три године да постанете профитабилни
  • Следећи број Економетра излази 4. октобра 2016.
Podelite ovaj tekst: