Репортажа: Ово је наша прича

Удружење „Оптимист“ у Босилеграду оспособило четрдесет пољопривредника за сопствену производњу, основало своју економију на запуштеном земљишту, подигло погон за прераду воћа и поврћа, ускоро подижу хладњачу и сушару

Кирил Кирилов

Кирил Кирилов

Босилеградско удружење „Оптимист“ определило се за борбу против сиромаштва у овом делу Србије и у протеклих пет година је постигло солидне резултате, уз подршку организација и фондација које финансирају такве пројекте. У пројекте против сиромаштва „Оптимист“ је до сада уложио 170.000 евра, од тога 70.000 евра у оснивање економије и изградњу погона за прераду воћа и поврћа који је недавно пуштен у рад. За пољопривредну производњу оспособљено је четрдесетак људи са списка Центра за социјални рад. Поред обуке, они су добили пластенике, опрему за наводњавање, садни материјал и све друго што је потребно да отпочну производњу.

Након тога, удружење је покренуло и сопствену пољопривредну производњу на запуштеној парцели од пет и по ари, која је у власништву председника „Оптимиста“ Кирила Кирилова. Кирилов каже да је ту парцелу наследио од својих предака и да је она била запуштена и закоровљена.

– Ову њиву сам наследио, али у њу нико није ушао 25 година. Овде су биле врбе и шибље. Радимо већ три године и још нисмо све завршили. Планирамо да ископамо бунар и да направимо базен, да имамо своју воду. Овде смо привели намени око пет и по ари, од чега је петина под пластеницима. Производимо паприку ајварку, парадајз, краставце, кромпир, купус, љуте папричице, пасуљ, боранију, лук, питоме јагоде, основали смо плантажу шумских јагода, прича Кирилов.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • Фијат и даље највећи извозник у Србији
  • Раст тржишта финансијског лизинга
  • Апатинска пивара донирала 26 алкометара
  • „Нова енергија“ у новом погледу на свет
  • ВЕСТИ ИЗ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ: РЕГИОНАЛНЕ ПОСЕТЕ ПРЕДСЕДНИКА ПКС МАРКА ЧАДЕЖА
  • РИЧАРД ТЕМПЛАР: Потребне су три године да постанете профитабилни
  • Следећи број Економетра излази 4. октобра 2016.
Podelite ovaj tekst: