Нaша тема: Многи кластери постоје само на папиру

Иако постоји више од 100 кластера у Србији, тај модел удруживања још није у потпуности прихваћен. Зато саговорници Економетра кажу да треба донети стратегију за развој кластера, јер су неки само формално основани, док други функционишу одлично и за своје чланице обезбеђују разне уштеде, економски раст, повећање конкурентности и иновативности, као и заједничко излагање на међународним сајмовима

mnogi-klasteriЗаједничке набавке од 2012. године до данас су чланицама Кластера модне и одевне индустрије Србије – ФАКТС (FACTS) уштеделе 200.000 фунти. Од када су део кластера ФАКТС, чланице су забележиле раст продаје 10 до 15 одсто, извоза 30 одсто, а запослености 17 одсто, каже Слађана Милојевић, менаџер овог кластера.

ФАКТС су основале три домаће реномиране фирме из области моде – Тифани Продакшн из Чачка, Ивковић из Београда и Јасмил из Ариља, а данас су у том кластеру 18 приватних компанија, три академске и техничко-стручне институције и четири потпорне установе које подржавају читаву иницијативу. ЕУ Делегација за привреду из Брисела изабрала их је да, као један од најбољих кластера југоисточне Европе у области текстилне и одевне индустрије, презентују своје успехе на Међународној текстилној конференцији земаља ЕУ и Евромедитеранских земаља у Фиренци 2014. године.

Идеја у разради

Међутим, једна ласта не чини пролеће. Наиме, кластеризација у Србији још увек није значајно заживела, привредници су скептични, не виде предности и често ако и постану чланице неких кластера нису спремни да се више ангажују. У Стратегији развоја малих и средњих предузећа и предузетника кластери су врло скромно споменути. У Привредној комори Србије, међутим, припремљена је и стратегија развоја кластера, али није познато да ли ће и када бити усвојена.
Према сазнањима Економетра, у Србији постоји више од 100 кластера, али нису сви активни и, како кажу наши саговорници, поједини постоје „само на папиру“. С друге стране, многи активно раде и као што смо илустровали примером кластера ФАКТС доносе бенефите за своје чланице.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • Фијат и даље највећи извозник у Србији
  • Раст тржишта финансијског лизинга
  • Апатинска пивара донирала 26 алкометара
  • „Нова енергија“ у новом погледу на свет
  • ВЕСТИ ИЗ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ: РЕГИОНАЛНЕ ПОСЕТЕ ПРЕДСЕДНИКА ПКС МАРКА ЧАДЕЖА
  • РИЧАРД ТЕМПЛАР: Потребне су три године да постанете профитабилни
  • Следећи број Економетра излази 4. октобра 2016.
Podelite ovaj tekst: