Мали бизнис: Инжењер, успешни расадничар из Винче

Верко Качаревић је један од најбољих међу 300 регистрованих садничара у Србији. Шљиве, јабуке и крушке са осам хектара сопственог земљишта, већ годинама извози у Русију. Деда Јанко-Ранко још 1926. први је у Шумадији почео да се бави овим послом. Производњу је наставио отац Вељко, а потом Верко, који је од 2007. до данас добио многа значајна признања

Верко Качаревић са супругом Љиљаном у воћњаку кајсија који су сами подигли

Верко Качаревић са супругом Љиљаном у воћњаку кајсија који су сами подигли

Винча је деценијама једна од највећих и најлепших воћарских оаза у нашој земљи, можда и због тога што се све већи број младих и школованих људи са завршеним факултетима и високим школама враћа у ово шумадијско село надомак Тополе и у њему остварује животну и завидну материјалну егзистенцију.

Све је почело давне 1926. године када је Јанко-Ранко Качаревић завршио Средњу пољопривредну школу у Букову крај Неготина, вратио се у своју Винчу и одлучио да се бави производњом садног воћарског материјала. У том предузетничком подухвату много му је помогао проф. др Душан Станковић, који је у то време био и саветник многих италијанских, француских, па и америчких садничара.
Јанко-Ранко Качаревић је 1936. године одликован орденом Светог Саве петог реда за најбољи шљивик маџарке у земљи, али и као расадничар, воћар и пчелар, чији су производи цењени као најквалитетнији у ондашњој Краљевини Југославији. Уз орден, добио је и награду од 1.000 динара, што је у то време представљало пристојну своту новца. Јанко-Ранко није се задовољио сопственим успесима, па је у посао укључио сина Вељка, с којим је заједно радио између 1950. и 1965. године, ширећи расадник квалитетом све већег броја производа, али и одговорним понашањем према хиљадама купаца.

Породица Качаревић је и данас надалеко позната у свету професионалних расадничара, јер је Верко, унук Јанков и син Вељков, дипломирани инжењер заштите биља, са још већим успехом наставио њихово дело на осам хектара власничког земљишта, као и на неколико већих површина не само у Винчи, које је узео под закуп.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • Фијат и даље највећи извозник у Србији
  • Раст тржишта финансијског лизинга
  • Апатинска пивара донирала 26 алкометара
  • „Нова енергија“ у новом погледу на свет
  • ВЕСТИ ИЗ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ: РЕГИОНАЛНЕ ПОСЕТЕ ПРЕДСЕДНИКА ПКС МАРКА ЧАДЕЖА
  • РИЧАРД ТЕМПЛАР: Потребне су три године да постанете профитабилни
  • Следећи број Економетра излази 4. октобра 2016.
Podelite ovaj tekst: