DEJAN ŠOŠKIĆ: Da li je svet pred novom “ekonomskom olujom”

Monetarni model evrozone još uvek sadrži protivrečnosti koje mogu biti faktor destabilizacije evropskog, ali i svetskog finansijskog sistema. Evropa ne bi smela da ostane nedorečena u domenu monetarne integracije, odnosno, da stane „na pola puta“. Zato Kristin Lagard, direktorka MMF-a, nad globalnom ekonomijom vidi neke tamne oblake…

Dejan Šoškić

Privrede Evrope se usporavaju, Bregzit još nema izvesni ishod, trgovinski ratovi velikih ekonomskih sila se rasplamsavaju, a monetarne politike pokušavaju da se normalizuju, što dodatno može imati recesioni uticaj.

Ovim rečima Dejan Šoškić, profesor Ekonomskog fakulteta, odgovara na pitanje da li i on, poput Kristin Lagard, direktorke MMF-a, nad globalnom ekonomijom vidi neke tamne oblake. Finansijski sistem još nosi nestabilnosti i nova globalna regulacija nije uspela u potpunosti da otkloni nedostatke jasno istaknute posle krize iz 2008. godine.

• Čeka li nas nova “ekonomska oluja”?

– Nije sasvim izvesno da li će skoro doći do „ekonomske oluje“. Ali, čini se, da je sasvim jasno da postojeći model tržišne privrede, promovisan kao paradigma u svetu, nosi čitav niz protivrečnosti i ne uspeva da uključi široke socijalne grupe u dobitnike privrednog rasta zemalja u kojima žive. Sadašnji sistem kreira rasprostranjena nezadovoljstva građana koja u političkom smislu inaugurišu nekompetentne ili retrogradne političke strukture koje ne pokazuju kapacitet za multilateralno odlučivanje o globalnim problemima. Postojeći preovlađujući model kapitalizma je u krizi i potrebna jenovaekonomsko-socijalnaparadigma. Još se, međutim, ne naziru njeni obrisi.

• Da li je onda nova kriza realna?

– Nova kriza, naravno, može da se desi i ima nekoliko potencijalnih mogućih uzroka za nju, ali i bez klasične krize nužnost reformi postojećeg sistema i globalnog institucionalnog okvira je očigledna.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • KOMPANIJA MINECO: RUDARSTVO U SRBIJI IMA PERSPEKTIVU: Zbog električnih vozila, bakar postaje sve značajniji
  • ODGOVOR ENERGETSKOG SEKTORA NA IZAZOVE DIGITALIZACIJE: Ljudi su u centru svih promena
  • IZ BANKARSKOG UGLA: Kako su povezane finansije i lična sreća
  • ISKOSA GLEDANO: Imate li vi nekog rođaka funkcionera?
  • TV SLIKE I PRILIKE: Osmeh najmlađe milijarderke
  • DIGITALNI VODIČ: Savitljivi telefoni – nužnost ili prestiž
  • NICOLAS HORKY, PARTNER U SNH CONSULTING: Srbiji nedostaju poslovni hoteli
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. aprila 2019.
Podelite ovaj tekst: