TALIN: Romantična verzija digitalizovanog grada

Dok uživate u slikovitom, potpuno očuvanom srednjovekovnom gradskom jezgru estonske prestonice, teško možete da razumete činjenicu da se, zapravo, nalazite u gradu koji zauzima prvo mesto po digitalizovanosti među državama Evropske unije. Ali, ta vrsta kontrasta lako nestaje pred činjenicom da na svakoj tački, dok šetate gradom, imate wi-fi mrežu na svojim elektronskim uređajima…

Pogled na Talin sa gornjeg grada: Estonija je za kratko vreme tranzicije prešla iz socijalizma u kapitalizam

Grad i luka na Baltiku – Talin, prestonica Estonije, egzotična je destinacija i zbog geografije i zbog primene savremenih tehnologija. Po stepenu digitalizovanosti, ova državica na severu Evrope zauzela je prvo mesto među članicama Evropske unije. Zato, pre nego što krenete u obilazak starog jezgra grada, gde je sve dostupno i sagledivo čak i kraćom šetnjom, Estonci neće propustiti da vam naglase dva detalja: da su Skajp izumeli njihovi zemljaci i da elektronskim putem mogu gotovo sve da obave, pa čak i da glasaju!

U to sam se uverila kada sam početkom zime, pre dve godine, posetila Talin, učestvujući na jednom međunarodnom skupu. Snega je bilo tek toliko da se zabele krovovi, pa je centralno gradsko jezgro moglo da se obiđe šetnjom po odlično očuvanoj i čistoj kaldrmi. Taj stari deo Talina je, inače, pod UNESCO zaštitom, a koliko je zanimljiv za posetu dovoljno govori podatak da ga godišnje obiđe oko četiri miliona turista.

Talin je sa oko 400.000 stanovnika, kao glavni grad Estonije koja ima oko 1,3 miliona stanovnika, zauzeo veoma dobar geografski položaj između ruskog Sankt Peterburga, finskog Helsinkija i švedskog Stokholma. Čini se da je upravo na toj činjenici Estonija i počela da temelji svoj brz razvoj i ranije, dok je bila u sastavu Sovjetskog Saveza, a pogotovo kada je devedesetih godina prošlog veka, posle raspada ruske velike države, počela tranziciju.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • KOMPANIJA MINECO: RUDARSTVO U SRBIJI IMA PERSPEKTIVU: Zbog električnih vozila, bakar postaje sve značajniji
  • ODGOVOR ENERGETSKOG SEKTORA NA IZAZOVE DIGITALIZACIJE: Ljudi su u centru svih promena
  • IZ BANKARSKOG UGLA: Kako su povezane finansije i lična sreća
  • ISKOSA GLEDANO: Imate li vi nekog rođaka funkcionera?
  • TV SLIKE I PRILIKE: Osmeh najmlađe milijarderke
  • DIGITALNI VODIČ: Savitljivi telefoni – nužnost ili prestiž
  • NICOLAS HORKY, PARTNER U SNH CONSULTING: Srbiji nedostaju poslovni hoteli
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. aprila 2019.
Podelite ovaj tekst: