Privredne uzdanice usporile rast

EPS ponovo ima pad proizvodnje, proizvodnja automobila je smanjena, proizvodnja čelika u januaru 2019. je u železari 2.000 tona manja nego prošle godine, kosovske takse koštaju nas milion evra dnevno… Kako ćemo ostvariti privredni rast u 2019. godini

Pažljivim hroničarima zvanične statistike nije promaklo da ova godina nije počela dobrim vestima, iako su na početnoj stranici sajta Republičkog zavoda za statistiku sve sami plusevi, grafikoni i strelice koji se kreću uzlaznom putanjom. Letimičnim pogledom stiče se utisak da industrijska proizvodnja beleži pozitivan trend. Međutim, jedan klik od ikonice na kojoj se vidi plus od 4,8 odsto vodi do saopštenja u čijoj se prvoj rečenici navodi da je industrijska proizvodnja, zapravo, u padu. U januaru ove godine je za 5,5 odsto manja nego u istom mesecu prošle godine. A plus zapravo predstavlja desezonirani indeks industrijske proizvodnje u odnosu na poslednji mesec prošle godine.

Po sektorima posmatrano, u rudarstvu je zabeležen pad od 11 odsto, dok je prerađivačka industrija u minusu od 3,6 odsto. Sektor energetike takođe je u crvenom (9,5 odsto).

Milojko Arsić, profesor Ekonomskog fakulteta, u razgovoru za Magazin Biznis kaže da postoje najmanje četiri razloga zašto očekivani privredni rast do kraja ove godine može biti niži od 3,5 odsto. Industrijska proizvodnja je jedan od njih, a EPS bi ove godine ponovo mogao da bude kočnica privrednog rasta. Fiskalni savet je već raščlanio računicu o padu industrijske proizvodnje, ali i usporavanju rasta u poslednjem kvartalu prošle godine. Pa je tako precizirano da je proizvodnja struje pala za sedam, a proizvodnja uglja za 12 odsto. To je oborilo rast u drugoj polovini 2018. za 0,5, a za celu prošlu godinu 0,25 odsto. Milojko Arsić takođe smatra da će ove godine od poslovnih rezultata EPS-a zavisiti i rezultat cele privrede.

– Kao drugi rizik za ostvarenje prognoze privrednog rasta javlja se Fijat. U prva dva meseca ova kragujevačka fabrika proizvela je svega 7.000 automobila. Ovim tempom do kraja godine proizvodnja bi mogla da dostigne oko 40.000 automobila.

Foto: Dragana Udovičić

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • KOMPANIJA MINECO: RUDARSTVO U SRBIJI IMA PERSPEKTIVU: Zbog električnih vozila, bakar postaje sve značajniji
  • ODGOVOR ENERGETSKOG SEKTORA NA IZAZOVE DIGITALIZACIJE: Ljudi su u centru svih promena
  • IZ BANKARSKOG UGLA: Kako su povezane finansije i lična sreća
  • ISKOSA GLEDANO: Imate li vi nekog rođaka funkcionera?
  • TV SLIKE I PRILIKE: Osmeh najmlađe milijarderke
  • DIGITALNI VODIČ: Savitljivi telefoni – nužnost ili prestiž
  • NICOLAS HORKY, PARTNER U SNH CONSULTING: Srbiji nedostaju poslovni hoteli
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. aprila 2019.
Podelite ovaj tekst: