MIHAILO JOVANOVIĆ: Za tri godine sve usluge u Srbiji biće elektronske

Kancelarija je za godinu i po dana rada pokrenula pet informacionih sistema koji su pojednostavili procedure i skratili vreme provedeno na šalterima i u brojnim državnim službama. Najviše novca u 2019. biće potrošeno na izgradnju novog Data centra u Kragujevcu jer je postojeći, u Beogradu, već popunjen

Mihailo Jovanović

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu uložiće ove godine u razvoj eUprave, proširenje i izgradnju data centara i unapređenje rada IT sektora, oko 1,8 milijardi dinara. Najveća investicija je izgradnja novog Data centra u Kragujevcu koji će biti završen početkom 2020. i u koji će već ove godine biti uloženo 1,2 milijarde dinara. Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i elektronsku upravu, kaže za Magazin Biznis da je cilj ove institucije da centralizuje i koordinira razvoj IT usluga i usluga eUprave na nivou države:

– Naše analize su pokazale da se godišnje, na nivou svih ministarstava, trošilo od 25 do 30 miliona evra za nabavku IT opreme i usluge. Nakon što je formirana Kancelarija, nema potrebe da se iz državnog budžeta izdvaja novac svakom ministarstvu pojedinačno. Verujemo da ćemo uspeti da prepolovimo iznos koji je bio potreban za godišnji razvoj IT sektora i eUprave – naglašava Jovanović za naš magazin.

Prema njegovim rečima, Kancelarija je od osnivanja, avgusta 2017. do sada implementirala različite kompleksne informacione sisteme koji prožimaju više ministarstava, a koji ranije zbog decentralizovanog pristupa nisu ni mogli da se uvedu.

• Na koji način je konkretno Kancelarija približila državnu upravu građanima i privredi?

– Za svaki od pet informacionih sistema koji su pušteni u rad u prethodnih godinu i po dana uradili smo analizu konkretnih rezultata. Tako smo došli do podataka o uštedama koje imaju građani i privreda, ne samo u vremenu, jer su lutali od šaltera do šaltera, nego i u novcu koji su trošili na sve te papire.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • KOMPANIJA MINECO: RUDARSTVO U SRBIJI IMA PERSPEKTIVU: Zbog električnih vozila, bakar postaje sve značajniji
  • ODGOVOR ENERGETSKOG SEKTORA NA IZAZOVE DIGITALIZACIJE: Ljudi su u centru svih promena
  • IZ BANKARSKOG UGLA: Kako su povezane finansije i lična sreća
  • ISKOSA GLEDANO: Imate li vi nekog rođaka funkcionera?
  • TV SLIKE I PRILIKE: Osmeh najmlađe milijarderke
  • DIGITALNI VODIČ: Savitljivi telefoni – nužnost ili prestiž
  • NICOLAS HORKY, PARTNER U SNH CONSULTING: Srbiji nedostaju poslovni hoteli
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. aprila 2019.
Podelite ovaj tekst: